Hírek

Méregdrága lehet a gyümölcs az idén

Még mindig nem lehet tudni, mekkora kárt okozott Tolna megye gyümölcsöseiben az elmúlt egy hét kedvezőtlen időjárása – mondta dr. Vörös Géza, a Tolna Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője.

Létrehozva:

|

A szakember szerint az már biztosan látszik, hogy főként kajszi- és őszibarackból, néhol cseresznyéből, meggyből nem várható az idén csúcstermés. Az időjárási tényezők közül nem is elsősorban a fagy volt a káros, bár akadtak a megyében olyan területek, ahol mínusz 3-4 fokra is lehűlt a levegő. Ez pedig főként a fagyra legérzékenyebb kajszira lehetett végzetes.

Dr. Vörös Géza szerint a nagyobb kárt mégis inkább az jelentette, hogy a hűvös, szeles, csapadékos idő miatt a megtermékenyülés vontatottá vált, illetve a betegségek, így például a tafrina, a monília kifejlődéséhez ideális körülmények teremtődtek. A fertőzések elleni védekezést pedig szintén akadályozta, vagy lehetetlenné tette a viharos, esős időjárás.

Ami a szakember szerint a később virágzó almát, körtét valószínűleg még nem érintette kedvezőtlenül. A károk mértékéről mindenesetre egy hét múlva már jóval pontosabb képet lehet alkotni.

Forrás: Tolna Megyei Online

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook