Hírek

Még szigorúbb lesz az élelmiszer-biztonság

Akár egy egész napi bevételt is elveszíthet az az élelmiszer-kereskedő, aki fennakad az új, egységes élelmiszer-biztonsági szervezet szűrőjén – jelentette be Gráf József földművelési és mezőgazdasági miniszter, aki az új élelmiszer-biztonsági törvény értelmében a szervezet élén áll majd.

Létrehozva:

|

Az élelmiszerlánc felügyeletéről szóló törvény várhatóan még az első félévben hatályba lép, az új jogszabály négy másikat vált fel, amelyek eddig az élelmiszer-biztonságot szavatolták Magyarországon.

Az új szervezet a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MSZH) keretein belül alakul meg, összesen mintegy 2500 alkalmazottal. A szervezet hagyományos értelemben vett fogyasztóvédelemmel, vagyis a vásárlók megkárosításának vizsgálatával nem foglalkozik, viszont hozzá tartozik majd az élelmiszer-biztonság minden lépcsője, a "szántóföldtől az asztalig". Feladatai közé tartozik a mező- és az élelmiszer-gazdaságban működő feketegazdaság elleni fellépés is. Kérdésünkre Gráf József nem tudta megmondani, mekkora költségvetéssel működik majd az új szervezet, ellenben kijelentette: az emberi egészség és az élelmiszer-biztonság minden pénzt megér. Bár a szervezet önálló jogosítványokkal rendelkezik, szervezetileg az MSZH részét képezi, ezért nem is lesz elkülönített költségvetése.

A tervek szerint a büntetéseket – a munkaügyi ellenőrzésekhez hasonlóan – nyilvánosságra hozzák majd, a szankciók mértékének megállapítása ugyanakkor árbevétel-arányosan történik. Egy nagyobb áruház esetében a napi bevétel bevonása már jelentős összegre rúghat, de a szervezet akár be is zárathatja az élelmiszer-biztonsági kritériumokat nem tejesítő üzleteket.

Az Európai Unió leginkább centralizált élelmiszer-biztonsági szervezete jön létre, ebben Magyarország az első – mondta a miniszter.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook