Hírek

Sikerült csökkenteni a parlagfűpollen koncentrációját

Az elmúlt négy évben sikerült csökkenteni a levegőben lévő parlagfűpollen koncentrációját – mondta Péterfia Éva, a Parlagfűmentes Magyarországért Tárcaközi Bizottság elnöke a témában csütörtökön Zalaegerszegen rendezett tanácskozáson.

Létrehozva:

|

A mezőgazdaságban eddig évente 34-35 milliárd, az egészségügyben 17-20 milliárd forint kárt okozott a parlagfű. Ennek megelőzésére az elmúlt négy évben mérhető eredményeket sikerült  elérni: csökkent a parlagfű összpollenszáma a levegőben, és csökkent  azoknak a napoknak a száma is, amikor egy köbméter levegőben 100-nál  több pollent mértek. Az asztmás és allergiás betegek – 2-2,5 millió allergiás beteg van az országban – számára 30-nál több pollen már  komoly gondot jelent – közölte a szakember.

Péterfia Éva beszámolója szerint az elért eredmény nagyrészt annak is köszönhető, hogy 4-6 napra csökkent az ügyintézés  folyamata. A korábbi gyakorlat szerint ugyanis a lakossági bejelentéstől – ami általában az augusztusi virágzáskor történt – a  kényszerkaszálásig, 3-4 hónap telt el, amikor gyakorlatilag már  beálltak a fagyok. 

A tárcaközi bizottság négy évvel ezelőtt döntött a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei tó parlagfű-mentesítéséről is. A Velencei tó és a Tisza-tó környékén sikerült eredményt elérni, de a Balaton  környékén nem. Ennek részben az az oka, hogy a zártkertek nagy része idős emberek tulajdonában van, akik nem tudják a telkeiket  megművelni, részben pedig a települések közötti érdekellentétek. 

Idén a bizottság érdekeltté teszi az önkormányzatokat, hogy nagyobb együttműködés jöjjön létre. A bizottság az adók egy százalékából parlagfű-mentesítésre befolyt 860 millió forintból  gazdálkodik. A civil szervezetek a jövőben csak akkor kaphatnak támogatást, ha az önkormányzattal együtt pályáznak, és az ÁNTSZ is csak akkor ad segítséget, ha az önkormányzat is finanszírozza a  programot – mondta Péterfia Éva.

Forrás: Reggel

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook