Hírek

Egyelőre elmúlt a fagyveszély

Az elmúlt két-három fagyos éjszaka nem jelentett komoly veszélyt a gyümölcsfákra. Legfeljebb az alacsonyabban fekvő területek barackosaiban keletkezett némi kár.

Létrehozva:

|

A gyümölcsfák többsége, elsősorban az almafák virágai még bimbós állapotban vannak. Ezért a hirtelen visszatért éjszakai fagyok nem okoztak kárt az ültetvényekben. A mínusz 3-4 fokot az almafák gond nélkül átvészelik. Sőt! Az 5-6 fokos hideget sem szenvedik meg különösebben. Főleg, ha csak egy-két napig tart – állítja a nyárlőrinci Klement Zoltán, aki tegnap épp idared almafáit metszette.

Azonos véleményen volt Molnár József, a negyvenhárom hektáros  Nyárfrucht Szövetkezet elnöke, aki az almáskerttel szemközti barackosban gallyazta fáit. A fagy csak akkor jelent komoly veszélyt, ha virágzás közben éri a gyümölcsfákat. Amikor a széttárt szirmok már nem védik a bibét. Egyelőre azonban úgy a barack-, mint az almafák virágai még nem nyíltak ki.

Amennyiben ezt a magunk mögött tudott (csütörtökre virradó) éjszakát is sikerült baj nélkül átvészelni, fellélegezhetnek a gazdák. A hét végére ugyanis már enyhülést jósolnak a meteorológusok. (Fagy esetén, főleg a barackosokban általában füstöléssel próbálják enyhíteni a hideget.)

Hasonló a helyzet a szőlőültetvényeknél is. Ott sem okozott számottevő károsodást a lehűlés az ültetvényekben. A mínusz három-négyfokos lehűlés legfeljebb az alacsonyfekvésű területek mandula- és kajszibarackfáiban, melyek valamivel korábban virágzanak a többi gyümölcsfánál.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Online

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook