Hírek

Orosz-fehérorosz agrár-együttműködés

Pável Borogyin, az orosz-fehérorosz szövetségi állam titkára nyilatkozott a Minszkben március 21-re tervezett miniszterelnöki találkozóról, amelynek témái között gazdasági kérdések is szerepelnek.

Létrehozva:

|

Borogyin kiemelte, hogy a gazdasági területen nagy hangsúlyt kap a két ország agrár-együttműködése, különös tekintettel arra, hogy az agrárium sok tekintetben azonos gondokkal küzd. Ezek között első helyen említette a mezőgazdasági támogatások kérdését.
 
A politikus szerint az agrártámogatások szintje ma mind a két országban mélyen alatta van a lehetségesnek, és főként az európai, illetve egyes tengerentúli országokkal összehasonlítva rajzolódik ki rendkívül kedvezőtlen kép.
 
Amíg például az EU évente mintegy 125 milliárd EUR-t, az USA pedig csaknem 68 milliárd USD-t fordít az agrártevékenység támogatására, ez az összeg Oroszországban mindössze 170 millió USD (elsősorban az agrárhitelek kamattámogatása). A régiók mezőgazdaságának viszonylag rossz állapota nagyrészt éppen a támogatások hiányából adódik, ennek is köszönhető a teljesítmények alacsony szintje, illetve az élelmiszerellátási biztonság problémái.

Ma például Oroszországban körülbelül 50-55%-os az importélelmiszerek aránya, ami a nagyvárosokban ennél még magasabb. (Nemrégiben nyilatkozta a moszkvai élelmezési miniszter, hogy 2007-ben a fővárosban ez a mutató 73%-os volt, ami a 2005-2006-os évekhez képest – minden erőfeszítés ellenére – a helyzet romlását tükrözi.)

 
A szövetségi állam titkára szerint a két országnak közös erőfeszítéseket kellene tennie a helyzet javítására, nem pedig – ahogy ez tavaly is előfordult – protekcionista intézkedésekkel megakadályozni a fehérorosz élelmiszerek orosz piacra jutását. Az együttműködés akadozására jellemző az is, hogy például 2 évvel ezelőtt elfogadták a két ország közös agrár-gépgyártási programját, Oroszországban ezzel együtt máig sem került sor az egyezmény ratifikálására.
 
Az együttműködés erősítése ugyanakkor logikusnak tűnik, hiszen a két mezőgazdasági szektor helyzete sok tekintetben hasonló. A korábbi évekhez képest nagyobb költségvetési forrásokból való részesedés, a fejlesztések meghirdetése bizonyos eredményeket már hozott mindkét államban. Az ágazat piacosítása ugyanakkor nagyrészt elmaradt, ma is az állami, vagy kvázi állami tulajdonú vállalatok termelése a meghatározó

A korszerűtlen technológiák, az állattenyésztésben a gyenge fajtaösszetétel, a genetikai állomány alacsony színvonala, a támogatások alacsony szintje a teljesítmények további növekedését akadályozó legfőbb tényezők. A termelési feltételek tartós javításához szükséges pénzügyi források megléte is bizonytalan, illetve jórészt ismeretlen, s a többé-kevésbé hasonló formában meghirdetett orosz, illetve fehérorosz agrárfejlesztési projektek, programok eredményei eddig eléggé felemásak.

 
Az e hétvégi megbeszéléseken az információk szerint külön napirendként fog szerepelni az agrár-együttműködés, s ezen belül az agrártámogatások ügye. Ennek eredményeként, az előjelek szerint a már korábban elhatározott programok, többek között a közös agrárgép-gyártási koncepció végrehajtása is felgyorsulhat.

Forrás: FVM – dr. Kemény Ádám

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook