Hírek

Elég a mérgekből!

Sokan kertészkednek a hobbitelkeken. De vajon a kiskertben termelt vagy a piacon vásárolt retek kerül többe?

Létrehozva:

|

Nem éri meg a saját kertemben termelni, mégis elvetek majd néhány zöldégmagot tavasszal — mondta a jászberényi Bárkányi Istvánné. — Nem szoktam permetezni, inkább legyen kisebb az a paprika vagy paradicsom, de ne legyen vegyszeres. A piacon vásárolt árut viszont nem tudhatom, hogy mivel kezelték. Semmilyen zöldséget nem permetezek, csak elvetni, locsolni és kapálni szoktam azokat. Számomra ez jelenti a kikapcsolódást, teljesen megnyugszom a kertészkedéstől.

Én úgy gondolom, hogy érdemes kertben termelni, mert kevesebb kiadással jár, mintha a piacon vennénk — mondta a szolnoki Mizsei Erzsébet, akiknek férjével a besenyszögi út közelében van hobbikertjük. Vetőmagból a középárasat szoktuk megvásárolni, egy csomag 200-230 forintba kerül. Lemosópermetet tavasszal és ősszel lombhullatás után szokott a férjem használni, de csak a gyümölcsfákra.

Egy liter, nem egészen kétezer forintba kerül és körülbelül húsz fára elég, de az erősebb fajtából ennyi sem kell. Egy évben két litert szoktunk ebből felhasználni, de volt már olyan is, hogy egyet sem. A zöldségnövényeket nem kezeljük vegyszerrel, mert az elvetésüktől számított egy hónapon belül azok már szedhetőek. Inkább párosítani szoktunk bizonyos növényeket, így elkerülik azokat a kártevők. Zöldborsó és sárgarépa mellé például hagymát ültetünk, mert utóbbi szagát nem bírják például a répalegyek.

A hölgy azt is elmesélte, hogy a jó idő beköszöntével minden hétvégén kimennek a telkükre. Tíz kilométer az út, autóval fél liter benzint fogyasztanak, amely körülbelül százötven forintba kerül. A locsolásra szánt vizet szivattyúzzák, mert a csapvíz nagyon drága lenne. Egy óra alatt húsz köbmétert tudnak kinyomatni, miközben egy kilowattóra villanyt fogyasztanak, amely átszámítva körülbelül negyven forint. Kétszáz négyszögöl a kertjük, ennyiből úszik az egész veteményeskert.

Ám volt olyan is, amikor olyan nagy sár volt, hogy vetni sem tudtak. — Ha egy csomó retket nézünk, (hét-nyolc darabot számolva), tíz forintnál nem kerül többe annak a megtermelése — számolta ki K. András, a hölgy férje. — A vetőmag csomagja ( a legolcsóbb) száz forint, körülbelül háromszáz darab retek lesz belőle. A víz villannyal együtt egy csomó retekre átszámolva körülbelül három forint, az útiköltség négy forint, ha tíz kilométert nézünk. Piacra csak akkor megyünk, ha elfogy a mi termékünk vagy nem terem elég. A tömegárut, mint például a krumplit viszont mindig a piacon vásároljuk, nem éri meg vesződni vele.

A paradicsomot hideg fóliasátorban éri csak meg nagy tömegben termelni, egy palánt 60-60 forint — mondta el véleményét a szolnoki Szűcs Árpád. — Egy kétszer két méteres fólia 1500-2000 forintba kerül, három-négyezer forint körül van a műanyagváz hozzá.

Forrás: Szolnok – Jászkun Online

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook