Hírek

Kutyával vadásznak a legdrágább gombára

Érdemes volt belevágni a szarvasgomba gyűjtésébe – vallja Bagi István, aki kutyávával, Ferenccel a legnagyobb, több mint félkilós példányt találta Magyarországon a különleges élelmiszerből.

Létrehozva:

|

Bagi István az a szarvasgombagyűjtő, aki Magyarországon elsőként kezdett foglalkozni a világ egyik legdrágább és az ínyencek által legtöbbre tartott gombájával. Kutyájával, Ferenc fekete labradorral tizenegy éve járja a hazai erdőket és gombára vadászik. Sikerrel, ő találta eddig a legnagyobb, 57 dekás szarvasgombát Magyarországon.

„A lelőhelyeit minden gombász féltve őrzi és ez hatványozottan igaz a szarvasgombagyűjtőkre – mondta Bagi István. – Annyit árulok el, hogy Dél-Magyarország egyik erdejében találtuk meg az első isztriai szarvasgombát, ami a legértékesebb a világon és korábban úgy tudtuk, hogy nem fordul elő hazánkban. Amikor megtaláltuk, kiderült, hogy Magyarország a legészakibb előfordulása ennek az egyébként a mediterránumban termő gombafajtának. Általában 10-30 centire a föld alatt él, ezért nem könnyű megtalálni.

A hagyományos, önkéntes nyomravezető a sertés. Nem kell tanítani, idomítani, mert imádja a szarvasgombát. Ezért aztán meg is eszi, ezért keresik inkább kutyákkal. Föld alatt termő gombából több mint száz féle van Magyarországon. Szarvasgombából úgy öt-hat féle terem meg nálunk és ebből kettőt-hármat értékesítenek. A többi vagy nagyon ritka, vagy nagyon apró, vagy nem fogyasztható. Amelyiket eladják, az mind nagyon drága, legkevesebb húszezer forintot adnak kilójáért, de olyan is van, amelyikért milliókat. Azért kerül ennyire sokba, mert nehéz megtalálni, amitől misztikus lett. Ráadásul kezdetektől fogva különleges erőt tulajdonítanak neki. Mindettől óriási sznobéria lengi körül, főkent az utóbbi évtizedekben.

„Az első világháború előtt jóval olcsóbban lehetett hozzájutni és mivel akkor még voltak kanászok, akik ismerték és előszeretettel gyűjtötték, az egyszerű emberek is gyakran fogyasztották. Aztán a háborúk után a kultusza is megszűnt Magyarországon és csak a rendszerváltás idején került újra az érdeklődés középpontjába. Először egy Olaszországból kölcsönkapott kutyával keresgéltünk, aztán úgy három-négy év alatt kineveltem két kutyát és feltérképeztem a termőhelyeket az országban.

Tíz év távlatából azt mondom, érdemes volt belevágni. Igaz, ehhez különleges mentalitás kell: kitartónak kell lenni és szeretni kell a természetet. Hazánkban körülbelül százan foglalkoznak ezzel és mindössze 10-15 azoknak a száma, akik ebből élnek. Meggazdagodni nem lehet belőle, de nagy rutinnal megélni azért igen.”

58 milliót adtak a legdrágább gombáért

A valaha talált egyik legnagyobb fehér szarvasgomba tavaly decemberben kelt el. 330 ezer dollárt, azaz 58 millió forintot adott érte egy macaói vállalkozó. A másfél kilós gomba nagyon nagy ritkaságnak számít, a szarvasgomba ugyanis jellemzően néhány dekagrammos méretben fordul elő a természetben. Magyarországon eddig egy 57 dekás a legnagyobb, amit találtak.

Mátyás is evett már belőle

A legenda szerint a szarvasgomba – vagy régi magyar nevén gímgomba – arról kapta nevét, hogy egyes megfigyelések szerint a szarvasbikák bőgés és párzás előtt ettől kaptak erőre. Régen az ördög rokonának is hívták, mivel a föld alatt található és mindig szexuális ajzószerként tartották számon. Az első magyar feljegyzés 1540-ből származik, Mátyás király már biztosan evett a triflából.

Európában a francia szarvasgomba a leggyakoribb faj, melynek barna, recés felülete mögött márványos, fekete-fehér, kemény gombahús tűnik elő. Legnagyobb mennyiségben Franciaországban terem. Kilóját 50 ezer forint körüli áron kínálják. Az isztriai szarvasgomba ennek a tízszeresébe is kerülhet, a legnagyobb példányokat pedig árverésen értékesítik, akár több tízmillió forintot is adnak érte.

Magyarországon a nyári szarvasgombából van a legtöbb, amely májustól decemberig terem. Ha kedvez neki az időjárás és sok van belőle, tíz- húszezer forintért adják kilóját. Mivel azonban fűszerként használatos, 10-20 gramm is bőven elég belőle.

Forrás: Reggel – Fábos Erika

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook