Hírek

Olcsó gázért piacot kap a Gazprom

Mindkét fél győzelemként könyveli el a csütörtöki megállapodást az orosz- ukrán gázszállításról, de Kijev és Moszkva valószínűleg csak rövid távon rendezte a már éves rendszerességgel kiújuló gázárháborút.

Létrehozva:

|

A Naftogaz és az orosz Gazprom megegyezése révén részben teljesítette ígéretét Julia Timosenko. Az októberi rendkívüli parlamenti választások nyomán hatalomra jutott kormányfő kampányának egyik fő eleme volt, hogy az elődje, Viktor Janukovics alatt megkötött gázszállítási szerződést felülvizsgálja, és a szállításba iktatott közvetítő cégeket eltávolítja.

A Gazporm leányvállalatától a közép-ázsiai és orosz eredetű földgázt eddig a Rosukrenergo (RUE) juttatta el az orosz-ukrán határra (a cég 50 százalékban a Gazprom, közvetve pedig felerészt az ukrán Dmitrij Firtas tulajdona), ahol az UkrGazEnergo vette át, továbbítva a Naftogaznak. (Az UkrGazEnergo fele a RUE, fele a Naftogaz tulajdona.)

A közvetítők eltávolítása talán túlságosan is sikerült az új megállapodásban: a Naftogaz 42 milliárd köbméter földgázt közvetlenül vesz át a Gazpromtól vagy annak egy egyelőre meg nem nevezett új leányvállalatától, az orosz cég ugyanakkor hétmilliárd köbmétert közvetlenül juttathat el az ukrán fogyasztókhoz.

Az ukrán belföldi gázpiac így 10 százalékban orosz kézbe került (igaz, a Gazprom eredetileg 50 százalékot kért) cserébe azért, hogy Ukrajna az év folyamán továbbra is 179,5 dolláros egységáron juthasson Oroszország felől földgázhoz a meglebegtetett 300 dollár feletti ár helyett, amennyit az EU tagjai fizetnek az orosz gázért. (Igaz, 315 dollár/1000 köbméteres áron Kijevnek el kell számolnia az idén már átvett ötmilliárd köbméter földgázért.)

Timosenko így kiiktatta a szerinte magas rangú orosz és a Janukovics vezette Régiók Pártja érdekkörébe tartozó ukrán politikusok gazdagítására szolgáló közvetítőket, és egyúttal borsot tört a vele ellentmondásos szövetségben lévő Viktor Juscsenko elnök orra alá. Juscsenko ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egy új közvetítőcég létrehozásáról állapodott meg februárban – igaz, a gázpiac részbeni átadása jóval drágábbnak bizonyulhat.

Különösen hogy az eddig Türkmenisztánból és Üzbegisztánból orosz közvetítéssel Ukrajnába jutott földgáz jövőre már nem biztosít kedvezményes árat Kijevnek. A két közép-ázsiai ország, Kazahsztánnal együtt a héten bejelentette, hogy a jövőben nem hajlandók 120-150 dolláros áron Oroszországnak eladni a földgázt, hanem európai szintre emelnék, ami a tranzitdíjak nélkül 240-280 dollárt jelent.

Forrás: Népszabadság –  Nyilas Gergely

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook