Hírek

Egymilliárddal nőtt az agrárcégek hitelállománya

Az összes hazai társas vállalkozás hitelállományának 4,3 százalékát tette ki a mezőgazdasági vállalkozásoké az idei második negyedévben.

Létrehozva:

|

    Ez az előző három hónaphoz képest 0,1 százalékkal mérséklődött, de meghaladja a 4,2 százalékos 2009-es átlagot – Ez áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb, az ágazat pénzügyi helyzetét elemző kiadványában.

    A nagyjából 340 milliárd forint teljes agrárvállalati hitelállományból folyamatosan csökkent a devizában folyósított kölcsönök aránya: míg tavaly júniusban 24 százalék volt, addig az idén márciusban már csak 20 százalék, a forintárfolyam kedvezőtlen változásai folytán azonban június végére két százalékponttal nőtt. Értékben az árfolyamhatás 1,2 milliárd forint tehernövekedést jelentett a cégeknek.

    A jegybank tavaszi értékelése szerint összevetve a többi ágazattal, a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások még mindig a jól teljesítő, megbízható adósok közé tartoznak, a válság alatt is. Ezt az is alátámasztja, hogy a válság hatására beszűkülő hitellehetőségek ellenére is nőtt például a szövetkezeti hitelintézetektől igényelt és jóváhagyott hitelek aránya: míg 2009 II. negyedévében a teljes agrárhitel-állománynak 14,03 százalékát biztosították a szövetkezeti hitelintézetek, addig az idei II. negyedévben már 15,5 százalékát. Az innen igényelt hitelek sajátossága, hogy 90 százalékban forintban folyósítottak és döntő többségben éven túli lejáratúak.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook