Hírek

Egységes lesz az élelmiszerek dátumjelölése

A jövőben Magyarországon is egyre gyakoribb lesz az élelmiszerek fogyaszthatósági dátumának Európai Unióban használt, a magyarországihoz képest fordított jelölése.

Létrehozva:

|

    Több, mint egy év múlva kötelezővé is válik a fordított (nap/hónap/év) sorrend – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden.

    A magyarországi fogyasztók az élelmiszerek minőség-megőrzési idejének feltüntetésekor kétféle dátumjelölési sorrenddel találkozhattak eddig – emlékeztet a VM közleménye.

    A szaktárca felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar helyesírási szabályoknak megfelelő jelölés mellett (év/hó/nap) a jövőben egyre gyakrabban lesz olvasható az élelmiszerek csomagolásán a nap/hónap/év sorrendben feltüntetett fogyaszthatósági vagy minőség megőrzési idő, amely 2011. december 31-től kezdve kötelezővé válik.

    Az átmeneti időszak alatt a VM folyamatosan tájékoztatja a fogyasztókat az új jelölési előírásokról – áll a közleményben.  
 
    Az indoklás szerint a dátumjelölésre vonatkozó hazai szabályozás módosításának célja az Európai Unióban használt jelölés alkalmazása. Az EU 26 tagállamában kizárólag a nap/hónap/év sorrendet követik, s ez alól tagállamként Magyarország sem lehet kivétel.

    A minisztérium felhívja a figyelmet arra: a 2010. július 1-jétől hatályos FVM rendelet továbbra is lehetővé teszi, hogy az élelmiszert előállító vállalkozások a hónapot a teljes szó kiírásával (szeptember) vagy rövidítéssel (szept.), az évet kettő (10) vagy négy karakterrel (2010) tüntessék fel.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook