Hírek

Rövidhírek Kanadából

Kanadai Statisztikai Hivatal ….
A kanadai sertéstenyésztők nagy része komoly pénzügyi válságba került…
Gerry Ritz mezőgazdasági miniszter…

Létrehozva:

|

  • 2007. december elején a Kanadai Statisztikai Hivatal (Statistics Canada) nyilvánosságra hozta a 2007-es évre vonatkozó legújabb termésbecslését a főbb szántóföldi növények vonatkozásában. A termelési eredmények vegyes képet mutatnak, a takarmánynövények (zab, árpa) esetén növekedést, olajos növények (canola, lenmag) esetén csökkenést tapasztalhatunk. A Hivatal 2007. október 26-tól november 19-ig tartó felmérése során 31.500 gazdát keresett meg.  A terméseredményeket hátrányosan befolyásolta, hogy mind a Préri-Provinciákban, mind Kelet-Kanadában száraz, forró nyár volt tapasztalható. Előbbiek esetén az aratás idején beköszöntő hideg és csapadékos időjárás negatív hatással volt a termés minőségére. A Préri-Provinciákban 23 %-kal kevesebb búza (ex-durum) termett, mint a tavalyi évben, összesen 14,7 millió tonna. Ennek oka a hozamcsökkenésben (-2,8 bushel/acre), illetve a vetésterület csökkenésében (-16,8 %) keresendő. A durumtermelés viszont 10 %-kal nőtt, összesen 3,68 millió tonnára, de így is az ötéves átlag (4,4 millió tonna) alatt maradt. A kukorica terméseredménye jelentős növekedést (29,6 %) mutat 2006-hoz képest, így az össztermelés meghaladta a 11,6 millió tonnát. Kiemelkedő eredményeket produkált Ontario (+ 19 %) és Quebec (+ 51,8 %). A canolatermelés átlagosan 2,8 %-kal csökkent (de pl. Manitobában 6 %-os, Albertában 12,6 %-os volt a terméskiesés) 8,7 millió tonnára. Ennek oka, hogy a rekordnagyságú (5,8 millió ha a Prérin) vetésterület ellenére a hozam az átlag alatt maradt. A canola vetésterülete egyébként 2001 óta folyamatosan nő, akkor még csak 3,7 millió ha volt. A lenmagtermelés is igen jelentősen (35,9 %) visszaesett a tavalyi évhez képest. Az árpatermelés 14,7 %-kal emelkedett 10,9 millió tonnára, ami elsősorban a vetésterület növekedésének eredménye. Hasonlóképpen alakult a zab terméseredménye, amely 21,9 %-kal nőtt összesen 4,69 millió tonnára.

  • A kanadai sertéstenyésztők nagy része komoly pénzügyi válságba került decemberre. A válság egyik oka az erős kanadai dollár volt, amely novemberre elérte az 1,104 USD-t, ami rekord a kanadai dollár 1950-ben kezdett lebegtetése óta. A kanadai árképzés alapja az iowai ár, a kanadai árak rendszerint 10 kanadai dollárral az amerikai ár alatt vannak. Mivel a kanadai dollár az elmúlt évben kb, 20 %-ot emelkedett, a kanadai sertésárak ugyanennyit csökkentek, mert az árat amerikai dollárban kötik ki. A válságot tovább mélyítette a bioüzemenyag-ipar által támasztott nagy kereslet a takarmánynövények iránt, mely – a Kanadai Sertés Terméktanács szerint a termelési költségek 70 %-át kitevő – takarmányárak növekedéséhez vezetett. A kanadai kormány azonnali lépések megtételére határozta el magát, és 2,3 Mrd $-nyi kölcsönt és 1,5 Mrd $-nyi vissza nem térítendő támogatást szavazott meg a sertéstenyésztők számára. A Terméktanács szerint azonban ez az összeg a termelők jelentős hányadának nem lesz hozzáférhető. A szakértők az amerikai sertésexport Kína felé történő felfutásában bíznak. A sertés átlagára egyébként 103,4 CAN$/100 kg körül jár, amely mintegy 20 $-ral kevesebb a tavalyinál.

  • Egy 13 éves szarvasmarhát december közepén BSE-val diagnosztizáltak Alberta provinciában. Az állatot leölték, húsa nem került be a kereskedelmi forgalomba. Ez a megbetegedés a 11. BSE előfordulás Kanadában.

  • Gerry Ritz mezőgazdasági miniszter december 12-én közleményben – és Fisher-Boel asszonynak küldött levelében – ítélte el, hogy az EU exporttámogatási programot hirdetett meg a sertéshús tekintetében. Véleménye szerint az intézkedés ellentmond az EU WTO tárgyalások során vállalt kötelezettségeivel.

Forrás :FVM

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook