Hírek

Akad még eladó bábolnai ingatlan

Másodszor hirdette meg a felszámolás alatt lévő Bábolna Takarmányipari Premix és Takarmánykereskedelmi Kft. vagyonelemeinek nagy részét az ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt. – tudta meg lapunk Ecsédi András felszámolóbiztostól.

Létrehozva:

|

Az áruba bocsátott ingatlanok és ingóságok legértékesebb darabja a nagyigmándi takarmánykeverő, amelynek nettó irányára 1,1 milliárd forint. Ezenkívül még kisebb értékű ingatlanokra, követelésekre és a Bábolna Eurotransit Project Kft. 1,44 millió forint névértékű, 0,1 százalék szavazati arányt biztosító üzletrészére lehet ajánlatot tenni. A pályázati határidő március 14. Összesen mintegy másfél milliárd forint irányáron most olyan vagyonelemeket hirdettek meg, amelyek az első pályázati fordulóban nem találtak gazdára. A társaság több értékes ingatlanát ugyanakkor még nem dobták piacra.

Azt már biztosan lehet tudni, hogy a 2007 júliusában felszámolás sorsára jutott Bábolna Takarmányipari Kft.-nek hatmilliárd forint adóssága van, a hitelezők száma pedig eléri a százat. A négymilliárd forint jegyzett tőkéjű cég korábban az egyik legsikeresebb bábolnai társaság volt, amely a baromfiágazat válsága és az anyacég gondjai miatt már 2005-ben nehéz helyzetbe került. A cégcsoporton belül és kívül folyamatosan csökkent a társaság által előállított takarmányok iránti kereslet, ráadásul időközben a vevők többsége is fizetésképtelenné vált. Az sem segített, hogy 2006 nyarán az állam megpróbált mentőövet dobni.

Az anyacég, a Bábolna Zrt. privatizációs tranzakciójához kapcsolódva az állami tulajdonú Agrárgazdasági Vagyonkezelő (AV) Kft. 2006 júliusában hétmilliárd forintért megvásárolta a társaság százszázalékos üzletrészét. Az AV ekkor a 2006. június 28-áig érvényes vételi opciójával élt, amelyet egy korábbi kormányhatározat biztosított számára, miután a Bábolna Zrt. végelszámolásához 6,5 milliárd forint kölcsönt nyújtott. A tranzakcióból tényleges bevétele nem volt a Bábolna Zrt.-nek, ám hitelállománya jelentős mértékben csökkent. Ennek ellenére a Bábolna Takarmányipari Kft. egyre inkább belekeveredett az adósságcsapdába, és 2006 végére fizetésképtelenné vált. 

Hatmilliárd forint adóssága van az állami cégnek.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook