Hírek

Rehn ismét figyelmeztette Horvátországot a halászati vita lezárására

Az Európai Unió bővítési biztosa ismételten figyelmeztette Horvátországot, hogy zárja le halászati vitáját Olaszországgal és Szlovéniával, mert különben veszélybe kerülnek EU-csatlakozási törekvései.

Létrehozva:

|

Olli Rehn csütörtökön, Zágrábban Ivo Sanader horvát kormányfővel folytatott tárgyalása után újságírók előtt leszögezte: Brüsszel legfontosabb követelése most az, hogy Horvátország vonja vissza azt az egyoldalú döntését, miszerint az Adriai-tenger felezővonaláig kiterjesztette annak az övezetnek a határát, amelyen belül – a tengeri élővilág védelmére hivatkozva – korlátozza a másik két ország – egyébként EU-tagállam – halászati tevékenységét.

Horvátország 2005-ben kezdte meg csatlakozási tárgyalásait az EU-val, és reményei szerint 2010-ben nyerheti el a tagságot.

Zágráb és Brüsszel azonban még nem rendezte a tagság elnyerését gátló, de legalábbis a csatlakozási folyamat elhúzódását előidéző nézeteltéréseit. Ezek egyike az a döntés, hogy Horvátország január elsejétől az Adrián területi vizein túl mintegy 30 ezer négyzetkilométernyi tengerszakaszt vont joghatósága alá, akadályozva az olasz és a szlovén halászati tevékenységet. Az EU ez elmúlt hetekben többször kérte Zágrábot ennek a döntésnek a visszavonására. A horvát kormány később jelezte, hogy lehetségesnek tartja a halászati vita lezárását, de mint fogalmazott, ehhez a másik fél jó szándékára is szükség van. Horvátország mostanáig annyi engedményt tett, hogy a joghatósága alá sorolt tengeri övezetben nem tart ellenőrzést. A bővítési biztos most kifejezte reményét, hogy hamarosan megállapodás születik az EU és Horvátország között.

Rehn mostani zágrábi látogatásán azt is sürgette, hogy a horvát kormány gyorsítsa fel az általa beígért reformok végrehajtásának folyamatát. Az Európai Bizottság amiatt bírálja Zágrábot, hogy az igazságszolgáltatás reformjára és a korrupció elleni harcra tett intézkedéseinek a megvalósítása vontatottan halad, akárcsak a közigazgatás átalakítása, valamint a kisebbségek helyzetének a javítása.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook