Hírek

Klímakonszenzus

Hihetetlen összeborulás zajlott a héten a parlamentben. A pártok kivétel nélkül látványos gesztussal ünnepelték a magyar klímastratégia elkészültét. Kétségtelen, hogy több évig tartó szakértői munka alapozta meg a dokumentumot, ám hazánkban az utóbbi években a szakértőség sem volt akadálya a különböző oldalról jövő politikai támadásoknak.

Létrehozva:

|

Igaz, azokban az esetekben némi kutakodással a szakértők politikai, vagy gazdasági kapcsolatai is napvilágra kerültek, míg most a megkérdőjelezhetetlen tekintélyű Láng István akadémikus vezényletével egy valóban objektív, támadhatatlan tudományos megalapozottságsú program készült a klímaváltozás Magyarországot érintő hosszú távú hatásaira, mely a klímastratégia elméleti bázisát képezte.

A dokumentum általános elismerést váltott ki, s még a Fidesz szakpolitikusa is csak annyit fűzött hozzá, hogy az nehogy a Vásárhelyi-terv sorsára jusson, aminek végrehajtására most épp elfogyott a pénz.

Az ötpárti egyetértésnek azért is örülök, mert egy valóban távlatos ügyben alakult ki, jóllehet, a rövidebb távú gazdasági intézkedéseket igénylő többi, a klímastratégiához kapcsolódó ügyben már nem ilyen széles a konszenzus.

A fenntartható fejlődéssel és az energiapolitikával kapcsolatos stratégiák (istenem, de sokféle stratégiánk van, csak legyen, aki ki tudjon közöttük igazodni!) például nincsenek összhangban, a csökkentés helyett folyamatosan növekvő energiafelhasználást és hatalmas földgázberuházásokat célzó utóbbival például a civilektől az ellenzéken át némi hangsúlybeli különbséggel tulajdonképpen a szocialistákig bezárólag senki sincs megelégedve. Hogy akkor hogyan készült el, már más kérdés.

Forrás: Népszabadság – Palugyai István

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook