Hírek

Kikelet hadművelet – ellenőrzések húsvét előtt

A húsvéti ünnepek előtt indított élelmiszerbiztonsági ellenőrző akció, a  Kikelet hadművelet első tíz napja során az ellenőrök csaknem nyolc tonna élelmiszert koboztak el – közölte Süth Miklós országos főállatorvos, az agrártárca szakállamtitkára kedden Budapesten újságíróknak.

Létrehozva:

|

Elmondta: a tíz nap alatt 783 üzletet ellenőriztek, ennek során 7.628 tételt vizsgáltak meg. Az ellenőrzéseket követően mintegy négy tonna árut ítéltek megsemmisítendőnek. Ehhez jön az a mintegy 1,5 tonna mennyiségű hús, amelyet kedden egy Pest megyei községben koboztak el, mivel előállítására nem volt engedélye a gyártónak.

A szakértők vizsgáltak továbbá 148 zöldségelárusító helyet is, ahol 432 tételt ellenőriztek. Ebből 47 tételt kifogásoltak, amelynek nyomán 2,2 tonna árut kellett kivonni a forgalomból. A húsvéti ellenőrzések körébe bevonták a vendéglátó helyeket is,  elsősorban a forgalmasabb utak mentén találhatókat ellenőrzik.

A főállatorvos felhívta a lakosság figyelmét, hogy  egészségének megóvása érdekében csak legális árusoktól vásároljon húsvéti termékeket. Példaként említette, hogy a húságazatban a feketegazdaság aránya a korábbiakban 30-40 százalék körül mozgott.

Szerdahelyi Károly, az Országos Húsipari Kutatóintézet Kht. igazgatója rámutatott: egy-egy hústermék árában az alapanyagár 50-70 százalék. Feltűnően olcsó termék esetében gyanítható, hogy az alapanyagot "kispórolják" a termékből, így valóban rossz minőségű lehet.

Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke a táplálkozási egyensúly fontosságáról szólt. Az emberek döntő hányada szenved úgynevezett civilizációs betegségekben szenved, a halálozások 50-70 százaléka ezek miatt következik be – mondta.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook