Hírek

Klímapolitikában egyetértés van a pártok és a civilek között

Az ország véglegesedő klímapolitikai stratégiáját méltatták a parlamenti pártok és az egyik legnagyobb zöld szervezet képviselői az Országgyűlés épülete mellett, egy faültetéssel egybekötött környezetvédelmi akció alkalmával kedden.

Létrehozva:

|

A Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) aktivistái a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS) parlamenti általános vitájának megkezdése előtt egy 15 méteres transzparenst feszítettek ki KLÍMAvédelmet felirattal. A transzparens mögé a konszenzus jegyében felsorakozott Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Szili Katalin az Országgyűlés elnöke, Orosz Sándor a parlament környezetvédelmi bizottságának szocialista alelnöke, Nagy Andor a bizottság KDNP-s alelnöke, és Bencsik János fideszes politikus.

 

 

 

Az ellenzéki politikusok és az MTVSZ képviselői ugyanakkor bírálatot fogalmaztak meg az energiapolitikai koncepció tervezete kapcsán, amelynek országgyűlési határozati javaslatáról a parlament ugyancsak a nap folyamán vitázik.

 

 

 

Fodor Gábor kifejtette: a 2025-ig érvényes NÉS felvázolja a fő irányokat annak érdekében, hogy az országban csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása, továbbá az éghajlatváltozás már elkerülhetetlennek tartott hatásai ellen védekezni, alkalmazkodni lehessen.

 

 

Nagy Andor hangoztatta, hogy a környezetvédelemben a NÉS mérföldkőnek tekinthető. A világban már az egyik legfontosabb témává nőtte ki magát az éghajlatvédelem, s a NÉS hatására előbb-utóbb idehaza is az lesz – tette hozzá a KDNP-s politikus.

 

 

 

Bencsik János, a gazdasági bizottság ellenzéki tagjaként kifejtette, hogy a klímavédelem az üzleti élet aggodalmai ellenére nem befolyásolja hátrányosan a versenyképességet.

 

 

Véleményéhez Orosz Sándor is csatlakozott, aki szerint azért nem kell félteni a gazdaságot a klímaváltozástól, mert az új, zöld technológiák új minőséget hoznak a gazdaság fejlődésében.

 

 

 

A gazdaság úgy nőhet a jövőben a megújuló energiaforrásokat kiaknázó technológiák, és egyéb környezetipari fejlesztések eredményeként, hogy eközben az ország üvegházhatású kibocsátása csökken – fűzte hozzá Fodor Gábor.

 

 

Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke jelezte, hogy a NÉS az elmúlt 17 év egyik legjobb szemléletű környezetpolitikai dokumentuma.

 

 

Ugyanakkor az energiastratégiát számos pontos módosítani szükséges, ugyanis az nem szolgálja az éghajlatvédelmet – hangoztatta.

 

 

A civilek a politikusoknak petíciót adtak át, amelyben egyebek között az energiafogyasztás csökkentését javasolják, és ellenzik az atomenergia-felhasználás melletti elkötelezettséget.

 

 

 

A energiastratégia tervezete olyan prognózissal számol, amely szerint évente mintegy 1,5 százalékkal emelkedik az ország energiafogyasztása, ezzel pedig az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátása 2020-ig.

 

 

 

Fodor Gábor egyetértve a zöldekkel az MTI-nek azt mondta: egy kis ideig még tolerálható a növekedés, de mielőbb határt kell szabni az emelkedésnek, amelyet aztán tetőzés után csökkenésnek kell követnie.

 

 

 

A miniszter az atomenergia kapcsán fontosnak nevezte, hogy a témáról érdemi és nyilvános szakmai vita jöjjön létre. Fenntartotta korábbi véleményét, hogy az atomenergia jövőjéről végső esetben népszavazás keretében az embereknek kell dönteniük.

 

 

 

Forrás: MTI

 

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook