Hírek

Egzotikus tájak vagy hazai terep?

A magyar vadászterületek remek adottságai miatt évente mintegy 25 ezren keresik fel hazánkat, hogy szenvedélyüknek hódoljanak. Elsősorban Ausztriából és Németországból, de Franciaországból és Spanyolországból is szép számmal érkeznek hozzánk vadászok.

Létrehozva:

|

A magyarok is szívesen járják a Somogy, Tolna, Baranya és Heves megyei erdőket, hogy első osztályú trófeára leljenek, hiszen a világranglista legnagyobb trófeái között nem egy hazai akad. Az Országos Magyar Vadászkamara nyilvántartása szerint az 56 ezer hazai vadászból mindössze 3 ezer a hivatásos, tehát jóval többen vannak azok, akik kedvtelésből hódolnak szenvedélyüknek.

Az erdészetek többsége, mint az adott terep legjobb ismerője, minden igényt kielégítő vadászkalandokat szervez a "fegyveres sportembereknek". Akik viszont mégis úgy döntenek, hogy egy egzotikus szafarin szeretnének vadat űzni, azoknak is számtalan lehetőség kínálkozik a vadászatszervezéssel foglalkozó utazási irodák jóvoltából. A magyar vadászok körében népszerűek az afrikai vadászatok, persze Namíbia, Dél-Afrika, Tanzánia vagy Zimbabwe mellett lehet Új-Zélandon, Ausztráliában, Argentínában, Kanadában, Alaszkában, Grönlandon vagy Mongóliában is vadászni. Aki nem szeretne túl messzire utazni, annak is van miből választania, Európán belül is akadnak megfelelő helyek, ilyenek a svéd, észt, cseh, osztrák és spanyol vidékek.

Az ilyen utakat szervező PA-CONTACT Vadászatszervező Iroda vezetője, Paller Attila szerint mivel a külföldi vadászutak eltérnek a tömegturizmus utaztatási szokásaitól, nem is beszélhetünk éves "slágerhelyszínekről". Ennek oka elsősorban az, hogy minden vadásznak mások az anyagi lehetőségei, a testi adottságai, a vadászati céljai, továbbá a preferált vadászati módja. A vadászati élménybeszámolók, híres elődeink útjai, barátok javaslatai sokban befolyásolhatják a "kalandort" abban, hogy végül melyik utat is válassza. Egy külföldi vadászútra már akár 100 ezer forinttól is el lehet menni, de ha a vadásznak korlátozott számban elejthető vadra fáj a foga, a költségeket ez alaposan megdobja.

Egy vadászút megszervezésénél rengeteg dologra oda kell figyelni, a csomagajánlatok a megérkezéstől az elutazásig a következő költségeket tartalmazzák: szakszemélyzet, tolmács, segítők, transzfer, vadászat, szállás, ellátás, vízumügyintézés, repülőjegy-rendelés, tanácsadás, pontos programterv és az ajánlott felszerelési lista. Az egzotikus "vadűzés" időtartama minimum 3-5 nap, de lehet három hét is, ez a vadfajtól, a távolságtól és az igényektől függ. A szálláslehetőség nagyban függ a vadfaj előfordulási helyétől: a hegyekben sátorozástól kezdve a vadászházakon át az afrikai luxuskempingekig terjed a kínálat.

Persze nem mindenki vágyik külföldi nagy kalandra, a hazai vadászatok is keresettek, igaz, a vendégek túlnyomórészt külföldiek. A vadászidény április közepén, az őzbakvadászattal kezdődik. A nagyvadfélék közül a muflon- és a vaddisznóállomány kiemelkedő, az apróvadak közül pedig a fácáné, a mezei nyúlé, valamint a vízi vadaké. Az igazi vadászszezon azonban szeptember elejére esik és a szarvasbőgéssel indul. Nem véletlenül, hiszen nálunk található a világ egyik leghíresebb gímszarvas- és dámszarvas-populációja, előbbiek trófeájának súlya gyakran meghaladja a 10-12 kilót is, melynek ára 5-8 ezer euró felett is lehet. 

 A vadászat előfeltételei: 1. Vadászvizsga, melyet egy elméleti és gyakorlati részből álló tanfolyam után lehet letenni. Ezt követően lehet kiváltani az egy évig érvényes vadászjegyet. 2. Fegyvertartási engedély. 3. Vadász-felelősség- és baleset-biztosítás. 4. Technikai felszerelés: fegyver, lőszer, távcső, távolságmérő, kés, lámpa stb. 5. Megfelelő ruházat. költségek Komplett vadászfelszerelés, használt: háromféle puska céltávcsővel, lőszerrel, fegyvertok, gyári fegyverszekrény, kereső távcső, fegyverlámpa, akkutöltő – összesen 300-400 ezer forint.

Réteges öltözet: alsóruházat, fejfedő, kabát, kesztyű, nadrág, pulóver, cipő – kb. 100 ezer forint. Éves vadászjegy biztosítással: 10-15 ezer forint között Vadászvizsga: néhány tízezer forint. Az összes: 450 ezer forint körüli összeg. Az utazáson, a szálláson és az ellátáson kívüli költségek itthon: · Elejtési díj, mely egy gímszarvas esetében mintegy 100 euró. · Trófeadíj (trófeás vad elejtési díja), mely egy átlagosnak számító 7-8 kilós gímszarvastrófea esetén 2-3 ezer euró. (A trófeaméretnek megfelelően változik az ár.) · Trófeabírálati díj: 5-15 euró trófeánként. · Sebzési díj: általában az elejtési díj fele. · Hivatásos vadásznak járó díj a kíséretért: 10 euró/vadásznap/vadász. · Kilométerdíj (terepjáró-használat), barkácsolás (lovas fogatos vadászat), esetleg hajtó- vagy terelővadászaton napidíj. Februárban még a hegyi vadászatok egy része foglalható le, de már indul a vadászati szezon Afrika egyes országaiban és főszezonja van a pézsmatulok vadászatának Grönlandon.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook