Hírek

Az EU-reform nálunk is megtizedelheti az ültetvényeket

Kivághatják a szőlőket. Folytatódhatnak a következő három évben Magyarországon a szőlőkivágások a tavaly elhatározott uniós borreform hatására – véli Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tanácsadója.

Létrehozva:

|

Brüsszel EU-szinten három év alatt 175 ezer hektár ültetvény megszüntetését irányozta elő, ehhez évente csökkenő mértékű támogatást ad. Az ösztönző források ugyanakkor az első két évben 10-20 százalékkal meghaladják majd az eddig nyújtott 6300 eurós hektáronkénti összeget, ezért a kivágási pénzek vélhetően népszerűek lesznek a hazai ágazati szereplők körében is.

Magyarországon a tulajdonosok az uniós csatlakozás óta mintegy hatezer hektár ültetvényt számoltak fel, így a szőlőterület 85 ezer hektárra csökkent. Az egyes tagállamok a támogatott kivágásokat a következő években leghamarabb akkor állíthatják le, ha az igények meghaladják a teljes ültetvénynagyság nyolc százalékát. (Egy-egy évben pedig a megszüntetni kívánt terület nem haladhatja meg a hat százalékot.) A nyolcszázalékos mérték ugyanakkor végeredményben azt jelentené, hogy a kétségkívül vonzó EU-pénzek következtében a hazai ültetvényterület akár 6,8 ezer hektárral is zsugorodhat 2010-ig.

Számos szakértő szerint a kivágási támogatások kifejezetten hátrányosak Magyarországra nézve, mivel nálunk nincsenek borfeleslegek (sőt ma „relatív hiánnyal” kell szembenézni). Az uniós reform célja viszont éppen az lenne, hogy a bortöbbletek EU-szinten csökkenjenek, így az ültetvényeket inkább a készletre termelő országokban kellene felszámolni. A nagy hozamú területeket azonban a tulajdonosok nyilvánvalóan nem kívánják megszüntetni, így a támogatások a feleslegeket előállító tagállamokban is főként a gyengébb termőképességű ültetvények kivágását ösztönözhetik.

A területcsökkentésről szóló reformszabályozás várhatóan a nyáron lép hatályba, az idei igényeket pedig szeptember 15-ig kell benyújtaniuk a piaci szereplőknek. Urbán András hozzátette: a kivágási támogatások alapvetően minden hazai borvidéket érinthetik, de kisebb hatásuk lehet azokon a területeken (például Villányban, Egerben Tokajban), ahol a borok iránti kereslet nagyobb. A kunsági vagy a mátrai borvidéken viszont az EU-pénzek már jelentősen zsugoríthatják a termőterületet – állapította meg.

 Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook