Hírek

Cukorkvóták: Brüsszel ragaszkodik a leépítéshez

Ultimátum. Kötelező érvényű, pénzügyi ellentételezés nélküli kvótacsökkentést ír elő Brüsszel abban az esetben, ha a cukorgyártók saját elhatározásukból nem adják vissza kvótáikat.

Létrehozva:

|

Az uniós reform szerkezetátalakítási programja a közösségi feleslegek mérséklése érdekében összesen hatmillió tonnás leépítést irányoz elő, de az ágazati szereplők eddig csak 4,84 millióról mondtak le.

Egyelőre meg kell várni, mit hoz a tavalyi kvóta-visszaadási fázis második szakasza, amely március 31-én fejeződik be – mondta Fischer Béla, az osztrák Agrana tulajdonában lévő Magyar Cukor (MC) Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: így a tagállamok, illetve cukorgyártóik újabb felajánlásokat tehetnek.

Mint ismert, Magyarországon a 2004-es csatlakozáskor öt gyár működött, ezek közül mostanra csak kettő maradt üzemben. Először az angol–francia Eastern Sugar zárta be kabai feldolgozóját, tavaly pedig az Agrana, illetve a német Nordzucker tulajdonában lévő Mátra Cukor Zrt. jelentette be, hogy megszünteti a termelést egy-egy gyárában (Petőházán, illetve Szolnokon). Így az őszi kampányt már csak az MC kaposvári és a Mátra Cukor szerencsi feldolgozója kezdi meg. A petőházi és a szolnoki üzem bezárásáról szóló szerkezetátalakítási tervek már Brüszszelben vannak. Ha a bizottság elfogadja azokat, a 400 ezer tonnás magyar cukorkvóta a felére csökken.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook