Hírek

Csak tűzvédelmi szemle után vehetnek részt a betakarításban a munkagépek

A nyári betakarítási munkákban dolgozó erő- és munkagépek tűzvédelmi felülvizsgálatát a tulajdonosoknak még a munkálatok megkezdése előtt el kell végezniük – hangsúlyozta Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője 

Létrehozva:

|

A szabályok betartása különösen fontos, mivel évente több száz mezőgazdasági tüzet – gabonatábla-tüzet, valamint kazal- illetve boglyatüzet – regisztrálnak a tűzoltóságok. A nyári aratási munkák az időjárás és a gabonafajták érésétől függően már június hónapban megkezdődhetnek.
    
A tulajdonos, ha saját maga nem vesz részt a betakarítási munkákban a felülvizsgálat eredményességéről igazolást ad ki, az igazolást a gép fülkéjében kell elhelyezni.
   
Dobson Tibor hangsúlyozta: a betakarítási munkában résztvevő erőgépek, valamint kombájnok és munkagépek esetében is kötelező kellék a kézi tűzoltó készülék. Ajánlott az akkumulátorok megfelelő védőburkolása, illetve a motortér legalább naponta egyszeri megtisztítása. Figyelni kell, hogy sehol se csepegjen a gázolaj, mert ez nagyban hozzájárulhat egy esetleges tűz terjedéséhez. Hozzáfűzte: kombájnt a gabonatáblán, illetve tarlón tilos üzemanyaggal feltölteni.
   
A munkálatokkal kapcsolatban azt mondta: az aratást lehetőleg közút, illetőleg vasútvonal mentén kell először elvégezni és ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell kialakítani. Ugyanilyen védőszántást kell készíteni akkor, ha a munkaszünet idejére a kombájnt nem tudják a gabonatáblától, kazaltól legalább 15 méter távol leállítani.
   
Dobson Tibor a munkálatok közbeni dohányzás veszélyeire is felhívta a figyelmet. Közlése szerint a gabonatáblán még a járművek, erő- és munkagépek vezető fülkéiben sem szabad dohányozni. Hozzátette: az aratás idejére a gabonatáblától 15 méterre kell dohányzó helyet kijelölni, ahol vizet tartalmazó edényt kell elhelyezni.
   
A szalmaösszehúzással kapcsolatban kitért rá, hogy az erőgépek kipufogócsöve könnyen lángra lobbanthatja a száraz szalmát. Hangsúlyozta: az összehúzott szalma alapterülete nem haladhatja meg a 1000 négyzetmétert és a szabadban összerakott kazlak között legalább 20 méter távolságot kell tartani, de vasúti vágánytól legalább 100, közúttól és erdőtől legalább 25 méterre kell elhelyezni ezeket.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook