Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

141 éve született Margaret Sanger amerikai ápolónő, társadalomújító

141 éve született Margaret Sanger amerikai ápolónő, társadalomújító, aki az USA-ban a születésszabályozásért küzdött.

Margaret Higgins Sanger, más néven Margaret Sanger Slee, amerikai születésszabályozás-aktivista, szexuális felvilágosító, író és ápolónő volt. Ő népszerűsítette a “születésszabályozás” kifejezést, megnyitotta az első születésszabályozási klinikát az Egyesült Államokban, és olyan szervezeteket hozott létre, amelyek később az Amerikai Tervezett Szülőség Szövetségévé alakultak.

Forrás: wmn.hu

Sanger írásaival és beszédeivel elsősorban saját nézeteit népszerűsítette. 1914-ben a Comstock-törvény alapján vádat emeltek ellene a Family Limitation című könyve miatt. Írásai következményeitől tartva Nagy-Britanniába menekült, amíg a közvélemény le nem csillapodott. Sanger erőfeszítései hozzájárultak több bírósági ügyhöz, amelyek segítettek legalizálni a fogamzásgátlást az Egyesült Államokban. A Tervezett Szülőséghez fűződő kapcsolata miatt Sanger gyakran kap kritikát az abortusz ellenzőitől. Sanger élesen megkülönböztette a születésszabályozást és az abortuszt, és pályafutása nagy részében ellenezte az abortuszt, nem vett részt bennük ápolónőként sem. Sanger továbbra is kiemelkedő alakja az amerikai reproduktív jogok és feminista mozgalmaknak.

Sanger-t kritizálták az eugenika, különösen a negatív eugenika támogatása miatt. Néhány történész úgy véli, hogy a negatív eugenika támogatása – amely akkoriban népszerű nézet volt – inkább retorikai eszköz volt, mint személyes meggyőződés. 2020-ban a Tervezett Szülőség elhatárolódott Sanger-től, hivatkozva eugenikai és rasszista nézeteire.

agrotrend.hu / Ezen a napon

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés