Hírek

Orosz-argentin agrármegbeszélések

Az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat vezetője, Szergej Dankvert a héten megbeszéléseket folytatott Kiaradia argentin külügyminiszter-helyettessel. A tárgyalásokra az orosz-argentin gazdasági vegyes bizottság ülése alkalmából került sor, amelynek társelnöke Dankvert és Kiaradia.

Létrehozva:

|

A tárgyalásokról nyilatkozva Szergej Dankvert elmondta, hogy Oroszországnak nagyon fontos az argentin kapcsolat, elsősorban a húsellátás szempontjából. Az argentin exportőrök főként marhahúst szállítanak Oroszországba, az éves mennyiség korábban meghaladta a 200 ezer tonnát. Ugyanakkor már 2006-ban is visszaestek a szállítások (190 ezer tonna), 2007-ben pedig mindössze 100 ezer tonna argentin marhahúst tudtak az orosz kereskedők vásárolni.
 
A szállítások csökkenése annak tudható be, hogy 2006 tavaszán Argentína ideiglenes exporttilalmat vezetett be a marhahúsra (a tilalom ma is érvényes). Ennek okát akkor abban jelölték meg, hogy a belföldi ellátás romlott, és erőteljes áremelkedés indult meg.

A tilalom eredményeként jelentősen csökkentek az Európába irányuló szállítások, bár az EU vonatkozásában semmiféle visszaesés nem következett be (a vásárolt volumen kb. 100 ezer tonna volt). Ezen országok esetében az exporttilalom ellenére nem voltak importgondok, figyelemmel arra, hogy az argentin döntés nem érintette az ún. Clinton-kvóta hatályát.

 
A mostani orosz-argentin tárgyalások alapvető célja az volt, hogy stabilabbá tegyék a marhahúsellátást, több évre rögzített szállítási volumeneket határozzanak meg, s az EU-val azonos helyzetbe hozzák az orosz importőröket. Ennek érdekében megkezdték a megállapodás előkészítését, amit várhatóan még ez évben, miniszterelnöki szinten fognak aláírni.
 
Oroszország számára a marhahúsellátás változatlanul nehezen megoldható, ezért a stabil importmennyiségek biztosítása számára kiemelkedő fontosságú. A húsimport (sertés- és marhahús) a tavalyi évben is mintegy 12%-kal növekedett, és csaknem 1,5 millió tonnát tett ki (értékben 3,6 milliárd USD).
 
A statisztikai adatok szerint az import emelkedése mellett az előállított sertés-, marha- és baromfihús mennyisége növekedett összességében 9,3%-kal, és a volumen elérte a 8,7 millió tonnát (2006-ban a növekedés csak 3,9%-os volt). Az átlagos mutató azonban elkendőzi azt, hogy a baromfiágazat csakugyan kimagasló felfutása mellett továbbra is problémák vannak a marhahúsellátásban. Az előállított marhahús mennyisége tavaly 0,8%-kal visszaesett, s eközben az állatállomány gyakorlatilag a megelőző év szintjén maradt.

Forrás: FVM – dr. Kemény Ádám

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook