Hírek

Termelői csoportok zöldség-gyümölcs termesztésre

Zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek hozhatók létre február 22-től, az erről szóló földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

Létrehozva:

|

Szövetkezet, illetve gazdasági társaság is elismertetheti magát zöldség-gyümölcs termelői csoportként vagy szervezetként. Az ilyen szervezet, illetve csoport célja, a közös piacszervezés és -támogatás igénylés. Az elismerést a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter adja meg.

Első lépésben elismerési tervet kell készíteni, amely éves, vagy féléves bontásban tartalmazza azt, hogy az elismeréshez szükséges uniós szabályokat miképpen akarja betartani a szervezet. Ekkor a szervezetnek legalább 10 taggal, és minimum 150 millió forint termelési értékkel kell rendelkeznie. A termelő szervezet egy értékesítési szervezetet is létrehozhat, ekkor elég a 100 millió forintos termelési érték.

Második lépés az elismerés iránti kérelem benyújtása. Ebben a szervezeten belüli szavazati arányokat úgy kell megállapítani, hogy egyetlen tagé se haladja meg a 30 százalékot. A tagok a saját termelésük legfeljebb negyedét használhatják fel saját célra.

Az elismert szervezet működési programot készít, ebben a kiadások legalább 10 százalékát környezetvédelmi intézkedésekre kell fordítani. E program finanszírozására nemzeti támogatás nyújtható, amely legfeljebb a tagok hozzájárulásának a 80 százaléka lehet. Az elismerési tervben szereplő beruházáshoz pedig 5-25 százalék támogatás jár.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook