Hírek

A gazda helyett a tulajdonost támogatná a Fidesz

Egy hónapja folyik a Fideszen belül szakmai vita arról, hogy az ellenzéki párt pontosan miért kéri az Alkotmánybíróság állásfoglalását a mezőgazdasági támogatási jogosultságról. Közben, a Ptk. módosítására is készülnek, hogy egyértelműen a termőföld tulajdonosa lehessen a támogatás jogosultja, amelyről a bérlő javára lemondhat.

Létrehozva:

|

A Fidesz már hetekkel ezelőtt bejelentette: azt követeli a kormánytól, vonja vissza azt az agrárminiszteri rendeletet, amely 2009-től bevezetendő új farmtámogatási rendszer alapjául szolgáló, úgynevezett történelmi bázisjogosultságról rendelkezik. Font Sándor, a párt agrárpolitikusa, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke szerint, a jogszabály a termőföld bérlőinek örök időre támogatási jogosultságot biztosít, s ezzel sérül a földtulajdonos joga, csökken a támogatástól elválasztott termőföld értéke.

Egy hónapja a politikus bejelentette azt is, hogy a párt az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordul. De most Ptk. módosítását is kezdeményezik a bérleti szerződésekre vonatkozó szabályok változtatásában.

A párt szakértői elkészítették ugyan a beadványt, de amint Font Sándortól megtudtuk, a szakértői egyeztetések a KDNP-vel közösen még folynak, s még az sem dőlt el, hogy a két párt közösen kéri a taláros testület véleményét, vagy csak a Fidesz.

Emlékeztetőül a vitatott rendelet része annak az átállási folyamatnak, aminek meg kell előzni az agrártámogatási rendszer 2009-től tervezett átalakítását. Az Európai Unió az elkövetkező öt évben be kívánja vezetni a farmtámogatást (SPS). Ezt azonban meg kell előznie a jogosultság megállapításának. A kormány már döntött arról, hogy 2009-től vezetik be az új rendszert. A rendelet szerint, gazdák, pontosabban a földek használói, akik gyakran bérlők – a 2006-os év alapján – szerezhették meg a támogatási jogosultságot.

A Fidesz szerint így a föld tulajdonosainak nincs joguk a földalapú támogatáshoz, viszont a bérlőnek a jog megszerzését követően nem kötelessége termelni az adott földterületen. Font tud olyan esetekről, amikor bérlő – aki megszerezte a támogatási jogosultságot – távozott, visszamondta a szerződést. Ha ezek után a tulajdonos maga kívánja földjét művelni, akkor ehhez azonnal már nem kaphat földalapú támogatást. A Fidesz úgy véli, ez a rendelet sérti a tulajdon és a verseny szabadságát, ezért szándékoznak az Alkotmánybírósághoz fordulni.

Font Sándor elmondta, hogy az alkotmánybírósági beadvány sorsától függetlenül a Ptk. módosítását fogják a napokban kezdeményezni. A változtatás megoldást kínálhat az ellentmondásra, ugyanis a Fidesz elképzelése szerint a támogatás a tulajdonost illeti meg, kivéve, ha erről a bérleti szerződésben a bérlő javára lemond.

Magyarországon mintegy ötmillió hektárnyi mezőgazdasági terület közel kétmillió tulajdonosát és használóját érinti a Fidesz által felvetett támogatási ügy. Ám a földjoghoz értők szerint, ha a Ptk.-t a Fidesz elképzelése szerint módosítanák, akkor félmillió hektár állami föld esetében a támogatási jogosultságot kváziállamosítanák.

A kérdésben szakmai és politikai csatározás várható, hiszen az EU nem a föld tulajdonosát, de nem is a használóját (bérlőjét), hanem a mezőgazdasági üzemet részesíti támogatásban. A szakértők szerint egy újabb vita alapját képezi az, Magyarországon mit is takar a mezőgazdasági üzem fogalma.

Forrás: Népszabadság – Czauner Péter

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook