Hírek

Izrael geotermikus vízzel paradicsomot teremt a Negevből

Óriási tengeri sügérek hátán csillan a napfény a Negev-sivatag kibucaiban, s a különös látvány nem Rejtő Jenő egyik hősének napszúrásos lázálma.

Létrehozva:

|

Az Izrael 60 százalékát borító sivatagban ma már 20 halgazdaságban évente 600 tonnát tenyésztenek az első osztályú pontyokból, keszegekből, harcsákból, sügérekből és díszhalakból. A gazdaságokat ráadásul virágzó ültetvények veszik körül, mézédes dinnyét termő dinnyeföldekkel, lucernával, paradicsommal, datolyapálmákkal és olajfaligetekkel.

Hogy honnan szerzik a vizet? Több mint ezer méter mélyről, egy olyan víztározó rétegből, amellyel 600 évig el lehetne tartani egész Izrael lakosságát, állatait és mezőgazdasági területeit. A harmincezer éve keletkezett geotermikus vizet egy elszánt kutató, Samuel Appelbaum hozta ismét a felszínre azután, hogy a harmincas évek végén, az akkoriban olaj után kutató britek már megtalálták.

Bár a geotermikus víz ivóvíznek tisztítás nélkül nem alkalmas, haltenyésztésre és öntözésre azonban így is kiváló. Sótartalma körülbelül egytizede a tengervizének. Ennek semlegesítése sokkal kevesebb energiát igényel a halaktól, mint a tengervizé, sőt ilyen vízben jobban érzik magukat, és sokkal nagyobbra nőnek. A geotermikus vízzel öntözött dinnye és paradicsom pedig éppen a só miatt lesz mézédes, a növények ugyanis egy olyan biokémiai reakció útján védekeznek a só ellen, amitől édesebbé válik a termésük.

A haltenyésztő kibucokban mesterfokra fejlesztették a vízfelhasználást. A kitermelt kristálytiszta, 40 Celsius-fokos, baktériummentes vizet először a fóliasátrak fűtőrendszerébe juttatják. Itt addig fűtenek vele, míg 27 fokosra nem hűl, majd átfolyatják a haltenyésztő medencékbe. A medencékből kiszivattyúzott, halürülékkel feldúsult vizet öntözésre használják, amely szervesanyag-tartalma miatt egyben kiváló növényi tápanyag.

A régióban már 15 kút működik, de a Negev potenciálja gyakorlatilag kimeríthetetlen, s ráadásul a technológia segítségével a föld több pontján is újjáéleszthetik a sivatagokat. Appelbaumot máris várják Kínában, Tanzániában, Indiában és Ausztráliában.

Az izraeli tudós bízik benne, hogy 20 éven belül sikerül kifejlesztenie egy olyan technológiát is, amellyel napenergia segítségével lehet majd sómentesíteni a geotermikus vizet. Ezzel nagyban hozzájárulna az országok közötti jó szomszédi viszonyhoz is, hisz ma a világon 200, határokon átnyúló, szabályozatlan használatú vízrendszer található, komoly konfliktuspotenciállal.

Forrás: Népszabadság – Márta Kriszta

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook