Hírek

Az árupiac bekapcsolta az utánégetőt

Platina, réz, kávé, szója. Csak néhány nyersanyag, illetve árupiaci termék, amely az év eleje óta folyamatosan jól teljesít.

Létrehozva:

|

Az agrárcikkek közül kedden a szójabab és a szójaolaj döntött csúcsot a chicagói és kínai árutőzsdéken, részben az ismét 100 dollárt ostromló nyersolaj alternatívájaként szolgáló bioüzemanyag alapanyagaként, részben pedig amiatt, hogy Kína januári vásárlásai 42 százalékkal haladták meg a tavalyi hasonló időszakban tapasztalt szintet. További felhajtóerő lehet, hogy a kemény tél károkat okozott a szójaolaj alternatíváját adó repcevetésekben. Az elmúlt egy évben a szója ára egyébként mintegy 84 százalékkal emelkedett, mivel az amerikai farmerek 12 éve legkisebb területet vetették be a növénnyel.

A robuszta kávé is emelkedésnek indult Londonban, mivel piaci várakozások szerint az új játékosnak számító intézményi nagybefektetők és alapok megjelenése, valamint nagyszámú nyitott long (vételi) pozíciója miatt Brazília és Vietnam, a két legnagyobb termelő a további áremelkedésben bízva exportjának egy részét visszatartja majd.

A platina már két hete naponta dönt csúcsot a londoni fémpiacon (LME), ahol a 2000 dolláros unciánkénti árszint múlt heti áttörése után azonnali ára kedden a 2170,50 dollárt is elérte. A jelentős drágulás okai között továbbra is a világtermelés mintegy 80 százalékáért felelős dél-afrikai áramellátás gondjait, valamint az ebből eredő, egyre súlyosabb hiányt említik első helyen.

A nemesfém átlagára az Investec Securities becslései alapján 1800 dollár körül alakulhat az idén – írja a Bloomberg.

Közben Londonban a réz 3 hónapos határidős ára is átlépte a 8000 dollárt tonnánként, bár ez még így is jóval elmarad a tavaly májusi 8800 dolláros csúcstól. Az árugrás hátterében az áll, hogy Kína, a fém legnagyobb felvevője, januárban rekordmennyiséget importált és az LME raktárkészletei négy hónapos mélypontra csökkentek. A réz ára azonban egyes vélemények szerint tartósan nem maradhat 8000 dollár felett, mert a kínai vállalatok ezen a szinten már nem vásárolnak majd és a dél-amerikai kitermelők is inkább határidőre adnak el, hogy előre biztosítsák profitjukat.

A bauxit 30 százalékkal drágult év eleje óta, ami ez esetben is a növekvő kínai kereslettel, továbbá Indonézia kitermelésének drasztikus csökkenésével magyarázható.

Forrás: Napi Online

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook