Hírek

EU-orosz állat- és növényegészségügyi megbeszélések Moszkvában

2007. február 14-én Moszkvában tárgyalt Paola Testori Coggi, az EU egészség- és fogyasztóvédelmi vezérigazgatóságának helyettes vezetője, és megbeszéléseket folytatott Szergej Dankverttel, az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat vezetőjével. A tárgyalásokról az EU moszkvai Delegációjának agrárügyekben illetékes tanácsosa adott tájékoztatást.

Létrehozva:

|

A megbeszélésre az orosz fél kezdeményezésére került sor. Ennek előzménye az volt, hogy az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szolgálat levelet intézett 10 tagország moszkvai képviseletéhez (Németország, Hollandia, Belgium, Spanyolország, Dánia, Finnország, Svédország, Ausztria, Franciaország, Olaszország), azzal a kezdeményezéssel, hogy kétoldalú rendben egészítsék ki a 2004. szeptember 2-i, EU-orosz állategészségügyi Memorandumot.
 
A javaslat lényege, hogy további biztosítékokat és ellenőrzési formákat vezet be a 2004-es változathoz képest, javítva ezzel az exporttal kapcsolatos élelmiszerbiztonságot. A Memorandumot, amely elnevezése szerint is "Mintának" minősül, az EU részéről Paola Testori Coggi láttamozta. A Memorandummal kapcsolatban az EU Delegációja azt közölte, hogy azt valamennyi EU-tagország aláírhatja, belátása szerint döntve erről.
 
Az orosz Szolgálat illetékes osztályvezetője, a kezdeményezéssel kapcsolatban azt az információt adta, hogy azokat az országokat hívták meg az egyeztetésekre, amelyeknél az elmúlt időszakban ismétlődő gondokat tapasztaltak az állategészségügyi előírások betartásával kapcsolatban.
 
Egyebekben tájékoztatás hangzott el arról, hogy e hét elején újabb EU-orosz megbeszélés volt, alapvetően az exportált növényi alapú élelmiszerek megengedett peszticid-tartalmának a kérdéseiről. Az orosz Szolgálat a megbeszélésen aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy 2007-ben több esetben is vissza kellett fordítani olyan, az EU-ból származó szállítmányokat, amelyek ellenőrzésekor súlyos szabálytalanságokra bukkantak az orosz szakemberek.

Egyebek mellett 3 magyar szállítmányról is szó van, amelyekben a megengedettnél magasabb peszticid-tartalmat regisztráltak (összesen 72 tonna mennyiségű káposzta). A listán egyébként gyakorlatilag valamennyi EU-tag szerepel, mint a normáknak nem megfelelő szállítmányok elindítója.

 
A Szolgálat az előzőek alapján kérte az EU-t, hogy újból egyeztessék az ellenőrzések mechanizmusát, konkrét módszereit, elkerülendő a korábbi esetek megismétlődését. A megbeszélésen annyiban történt előrelépés, hogy a megengedett peszticid-szintekre vonatkozóan jelentősen közeledtek az álláspontok, ugyanakkor egy sor technikai kérdés még továbbra is nyitott (dokumentációk, laboratóriumok akkreditációja, stb.). A megbeszélések várhatóan a jövő héten folytatódnak.

Forrás: FVM – dr. Kemény Ádám

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook