Hírek

Nyughatatlan árupiacok

Lélektani határokat áthágva dőlnek meg az árupiaci rekordok, a platina unciájának ára 14 napja dübörög és húz magával más fémeket.

Létrehozva:

|

A kőolaj és az élelmiszerek – a csökkentett előállítás és a recessziós félelmek tompulásának köszönhetően – ismét szárnyra kaptak. Az UBS és a Bloomberg közös árupiaci indexe – amely a világ 26 legjelentősebb termékének ármozgását követi – az idén eddig 9,9 százalékot emelkedett.

A platinaralira nem csak a nemesfémekre jellemző biztonsági szerep miatt került sor. A világ kitermelésének 80 százalékát adó Dél-Afrikában újabb bányák kerültek veszélybe a rossz áramellátás miatt, ráadásul az állami szolgáltató, az Eskom 2012-ig jósolja az akadozást, ezért az autógyárak és a nemzetközi alapok is a nyersanyag felhalmozásába kezdtek. Néhány alapnál már nagyobbak a platinakészletek, mint az európai vagy amerikai állami tartalékokban. Tegnap egészen 2170 dollárig drágult a nemesfém unciánkénti ára, de elemzők szerint az elkövetkező három hónapban további 600 dolláros drágulás is elképzelhető.

A dél-afrikai áramproblémák miatt emelkedik az arany jegyzése is. Elemzők szerint a február eleji 936,5 dolláros ár még ez évben eléri az ezres lélektani határt, hacsak nem sikerül emelni a kitermelés mértékén. Az inflációs félelmek gerjesztik a nemesfém keresletét, mivel biztonságos befektetésnek számít akkor, amikor értékvesztéstől féltik a pénzüket a befektetők. Ugyanakkor a mérsékeltebb drágulást vetíti előre az, hogy a kisebb mértékű indiai és kínai ékszeripari felhasználás miatt a World Gold Council 17 százalékkal csökkentette 2008-as felhasználásprognózisát.

A magasan beragadó inflációs félelmet erősíti, hogy megint felfelé ható nyomás jellemzi a kőolaj, az élelmiszerek és az acél piacát. Az elmúlt egy évben a nyersolaj ára 61 százalékkal drágult, és tegnap ismét 98 dollár fölé került egy hordó jegyzése New Yorkban. Mindezek ellenére az OPEC nem emeli a kitermelését, sőt, a szervezet elnöke, Chakib Halil egy hete a csökkentés lehetőségét vetítette előre márciusi 5-i csúcstalálkozójukra. Ha az USA elkerüli a recessziót, és közben az öböl menti térség mérsékli a kitermelést, az rövid időn belül 100 dollár fölé küldheti vissza a kőolaj hordójának árát.

Az acél előállításához szükséges vasércnél a tavalyi 10 százalék után az idén 30 százalékos drágulásra számítanak a kereskedők. Az árat itt kevésbé a piac határozza meg, sokkal inkább a nagy felhasználók és a kitermelés 70 százalékát adó három nagy bányatársaság megállapodása. A javuló gazdasági várakozások, illetve a rossz kitermelés drágítja a többi ipari fémet is. Az egyik legnagyobb rézkitermelő és -felhasználó országban, Kínában dúló hóviharok miatt zuhan a kínálat a világpiacon, de Kína felelős a hatalmas keresletért is, emiatt 8000 dollár fölé emelkedett a réz tonnájának jegyzése.

Az élelmiszereknél most a szójabab és a robusta kávé a dobogós. A szójabab ára az elmúlt 12 hónapban 81 százalékkal drágult, de a kereskedők további emelkedést várnak az alternatív energiaforrásként is használt terménytől. A búza és a kukorica jegyzése is szárnyal, az elmúlt egy hétben ötszázalékos árhullámokat gerjesztve.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook