Hírek

Energiagazdag ország partnert keres

Energiaipar, mezőgazdaság, gyógyszeripar – e három területen gyümölcsöztethetők a kapcsolatok, amelyeket Ilham Aliyev, Azerbajdzsán elnöke tegnap kezdődött budapesti útján tovább erősítenek.

Létrehozva:

|

Ezt jelenlétével szentesítette a két államfő, amikor tegnap a Sándor-palotában a két kormány képviselői aláírták a gazdasági, ipari-energetikai együttműködésről szóló megállapodást. Az impozáns sajtókísérettel Budapestre érkezett azeri elnök országa egy globális energiajátszma részese, amelyben Magyarország, mint fogyasztó, és mint tranzitállam érdekelt. Azerbajdzsán, mint a térség más olajállamai, keresi a kiutat, hogy olaj- és gázkincsét eljuttassa a fogyasztókhoz, jelen esetben az Európai Unióba.

Amelynek ugyancsak érdeke, hogy Baku bekapcsolásával csökkentse az orosz energiától való függőséget. Baku hatalmas gázlelőhelyei egyelőre a kapacitások töredékével működnek, mert nem tudják eljuttatni a vezetékeken a gázt a fogyasztókhoz. A Nabucco gázvezeték megoldaná a problémát, ám látszólag lépéshátrányban van hasonló méretű, orosz versenytársával, a Kék (Déli) áramlattal szemben.

Sólyom László tegnap hangsúlyozta, Magyarország megerősíti érdekeltségét a Nabuccóban. Bakunak nincs könnyű dolga, hiszen Oroszország-Grúzia-Örményország-Irán (egyikkel sincs jó viszonya) harapófogójában kell kiépítenie gázvezetékét, úgy, hogy közvetlenül nem határos Törökországgal, a Nabucco-projekt kulcsállamával.

Forrás: Népszabadság – Dunai Péter

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook