Hírek

Az orosz élelmiszerárak alakulása

Amint ismeretes, Oroszországban négy nagy ágazati-szakmai szervezet, valamint huszonhat jelentős élelmiszertermelő és áruházlánc még 2007 októberében önkéntes moratóriumot hirdetett az élelmiszerárak további emelésével kapcsolatban.

Létrehozva:

|

A moratórium hat árucsoportra terjedt ki (búzakenyér, rozskenyér, tej, kefir, napraforgóolaj, valamint étkezési tojás). A Mezőgazdasági Minisztérium és az érintett szervezetek január végén 2008. május 1-ig meghosszabbították az árak befagyasztását, változatlanul az előzőekben felsorolt árukra.  

Az élelmiszerárak alakulása ugyanakkor továbbra is a figyelem központjában van, és a Mezőgazdasági Minisztérium után most a gazdasági tárca is foglalkozni kezdett a problémával. Az elképzelések szerint a jövőben valamilyen formában "törvényesítenék" a jelenlegi gyakorlatot, aminek több formája is lehetséges. Ezek között szerepel az önkéntes árbefagyasztás, az árlisták fixálása, valamint a közvetlen áremelések korlátozása.
 
A minisztérium fenti elképzelései még csak a kidolgozás stádiumában vannak, de máris több szakértő jelezte, hogy hosszútávon bármelyik forma alkalmazása veszélyes lehet. Az egyik probléma ezekkel a módszerekkel, hogy könnyű kikerülni az ilyesfajta korlátozásokat, ahogyan ez megtö rtént a tavalyi moratórium esetében is. Akkor néhány cég azt nyilatkozta, hogy az áruösszetétel módosításával, gyakorlatilag a drágább termékek arányának növelésével kívánja pótolni a kieső nyereséget.
 
Az is problémát okozhat, hogy a mesterséges beavatkozás eltorzíthatja a reális piaci viszonyokat, és elsősorban a nagy áruházláncoknak kedvez, miközben a kisebb üzletek komoly veszteségeket szenvedhetnek el. Könnyen előfordulhat, hogy általában sem lesz érdemes o lcsóbb termékeket forgalomba hozni, így a választék is torzulásokat szenvedhet. Azt is többen felvetik, hogy ezek a tervezett intézkedések lényegében csak tüneti kezelésnek minősíthetők, az áremelkedés alapvető okait nem szüntetik meg.
 
Összességében a tervezett módszerek nem minősíthetők piacbarátnak, még ha átmenetileg el is fogadható a szükségességük. A tavalyi moratórium elfogadásakor még az orosz pénzüg yminiszter sem tartotta piackonformnak az intézkedést, és vélelmezte az árkartell gyanúját. A Monopóliumellenes Szövetségi Szolgálat is vizsgálatot indított, de végül – nyilvánvalóan központi instrukció alapján – nem mutatott ki szabálytalanságot, és úgy döntött, hogy a moratórium megfelelt a versenyelőírásoknak.
 
A módszerek és a tervezett intézkedések tehát nagymértékben vitatottak, és a gyakorlat azt mutatja, hogy a hatásuk is kérdéses. A tavalyi infláció jóval magasabb lett a tervezettnél, az élelmiszerdrágulás tovább folytatódik, a január havi infláció pedig összességében mintegy 2%-os volt.

Forrás: FVM – dr. Kemény Ádám

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook