Hírek

Elismerték, mert felismerte a pálinka értékét

Díjat kapott, a politikában egyetértést kovácsolt, mégsem maradéktalanul elégedett a minap kitüntetett Lovász Sándor. A gyulai pálinkafesztivál, benne az országos pálinka és gyümölcspárlat verseny ötletgazdája, kiírója és főszervezője még nem biztos benne, hogy fel tudunk nőni a feladathoz, a magyar pálinka világhírre viteléhez.

Létrehozva:

|

A Magyar Pálinkáért Érdemrend elismerést vehette át a közelmúltban Lovász Sándor, akinek meghatározó része van abban, hogy a feledés homálya helyett ismét a kirakatba került a magyar pálinka. Igaz, amikor 1999-ben megpróbált utánajárni, hol rendeznek az országban pálinkaversenyt, azt hitte, rosszul hall, amikor kiderült, sehol.

Így egy évvel később Gyulán életre hívta azt a rendezvényt, mely bár sokak ellenérzésétől kísértetett, mégis az ország első számú, egyben a leglátogatottabb ilyen profilú eseményévé nőtte ki magát. A párlatversennyel egybekötött fesztivál időközben a politikai szekértáborokat is az ügy mellé állította, a főszervező mégsem biztos abban, hogy egyenes út vezet a világhírnév felé.

Hajlamosak vagyunk lebecsülni azt, ami a miénk. A magyar pálinkatársadalom már tudja, hogy a világon a legjobbak lehetünk, de ehhez előbb még bizonyítanunk kell. A magyar bérfőzetőknek 2014-ig jár adókedvezmény az Uniótól, korántsem biztos viszont, hogy ezt meg is őrizzük. Ahhoz ugyanis nyilvánvalóvá kell tenni, hogy a pálinka egy olyan fantasztikus dolog, melynek párja nincs. Ez persze nehéz lesz úgy, hogy például sokan nem tartják fontosnak a nevezést az országos pálinkaversenyre, úgyis indul más… — fogalmazott Lovász Sándor.

Az idén áprilisban immár kilencedik országos pálinka és nemzetközi gyümölcspárlat versenyen a bérfőzetők pálinkánkénti 5 ezer forintos nevezési díj már csak azért sem lehet sok, mert a szervezőknek 26 ezer forintjába kerül egyetlen pálinka, párlat lezsűrizése. Mint arról korábban már beszámoltunk, az ország legjobb bérfőzetett és kereskedelmi pálinkája egyébként nemcsak a mezőgazdasági múzeumba, hanem a Parlamentbe is bekerül, vagyis nemzeti kincsé válik.

Forrás: Békés Megyei Online

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook