Hírek

Bővül a mezőgazdasági termékek közvetlen értékesítése Olaszországban

2008, januárjában elfogadták azt a rendeletet, amely a mezőgazdasági termelők közvetlen értékesítését szolgáló ún. "farmers’ markets" új szabályait határozza meg.

Létrehozva:

|

A tervek szerint Olaszországban 2008. végéig közel 100 közvetlen piac kezdi meg működését. 2010 végéig pedig további 4-500 közvetlen piac létrehozása várható, amelyek mintegy 6-8 ezer kistermelőnek biztosítanak majd közvetlen, fogyasztók részére történő értékesítési lehetőséget. 

A rendelet a közvetlen piacok létrehozásának és működésének a feltételeit egyszerűsíti és egységesíti. A "Farmers’Markets" hálózat létrehozása lehetővé teszi az értékesítési lánc radikális lerövidítését, ami a fogyasztóknak olcsóbb árat, a termelőknek pedig magasabb jövedelmet biztosítanak.

Ez elsősorban a kedvezőtlen adottságú, marginális területeken jelentős. Rendkívül fontos szempont továbbá, hogy a közvetlen értékesítés mind nagyobb mértékű kiterjesztése hozzájárul a vidéki és városi életmód kölcsönös megismeréséhez, a mezőgazdaság és a modern társadalom közelebb kerüléséhez.  

Szakértők ugyanakkor hozzáteszik, hogy a "Farmers’ Markets" nem általánosan üdvözítő megoldás, csupán egy kiegészítő lehetőség a fő értékesítési csatornák mellett. Ezért az integrációk különböző formáinak (szövetkezetek, termelői és értékesítő szervezetek, stb.) a létrehozása, valamint a logisztika ésszerű fejlesztése továbbra elengedhetetlen feltétele a versenyképességnek.  

Forrás: FVM – Kálmán Zoltán

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook