Hírek

Drágul az üzemanyag

Szerdától öt forinttal emelkedik a gázolaj és hárommal a benzin ára – értesült lapunk piaci forrásokból. Az emelkedés majdnem ugyanakkora, mint amekkora a legutóbbi, január 23-i csökkenés volt.

Létrehozva:

|

Így a benzin középára ismét 288 forint lehet, a gázolajé pedig 294 forintra emelkedik. Az árszórás – helytől függően – továbbra is plusz-mínusz 15 forint.

Független szakértők nehezen tudják indokolni a nagykereskedelmet végző Mol lépését: a nyersolajár régóta a hordónkénti 90 dollár körül jár, a kúttarifára elvben közvetlenül ható nemzetközi termékárak pedig csökkentek. Igaz, hogy az utolsó napon megugrottak, de a Mol elvben többheti átlag alapján dönt. Bár a forint jelentősen gyengült, de ez sem tett volna szükségessé néhány forintnál nagyobb emelést.

A Magyar Autóklub árkörképéből kiderül: ma már sok környező országnak hazánk lehet a vámosok által korábban sűrűn kárhoztatott "benzinturizmus" célpontja. A schengeni határok megszűnésével most az osztrák és a szlovák autósoknak is megérheti egy magyarországi kerülő. A szerbek és a horvátok is jól járhatnak, ha itt tankolnak.

Igaz, mind a négy országgal van olyan közös szomszédunk, ahol még alacsonyabb az üzemanyagár. Ukrajna továbbra is messze a legolcsóbb, de Romániában és Szlovéniában is jobban megéri tankolni.

Forrás: Népszabadság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook