Hírek

Péntekig kell adóbevallást küldeni

Egyre kevesebb egységcsomagot küld ki az APEH a személyi jövedelemadózáshoz kapcsolódóan. Az idén már csak legfeljebb 900 ezren vállalkoznak arra, hogy kézzel töltsék ki a bevallási nyomtatványokat, a magánszemélyek többsége valamilyen formában igénybe veszi a technika segítségét. Persze a 900 ezer arra vonatkozik, hogy tavaly ennyien hagyatkoztak a saját kezű töltögetéshez, az idén talán többen választanak más módszert.

Létrehozva:

|

Az esetek többségében a nyomtatványkitöltő programhoz ragaszkodnak az emberek, s csak kevesen vállalják az elektronikus adóbevallást. Tavaly 450 ezer magánszemély döntött úgy, hogy elektronikusan készíti el és adja be bevallását. Nekik elvileg még nem volt kötelező az elektronikus bevallás. Az önkéntes kör mellett viszont 350 ezer egyéni vállalkozó eleve kötelező jelleggel használta az e-bevallás rendszerét. Az önbevallók táborának maradék, hozzávetőleg 1,5 milliós köre pedig a nyomtatványkitöltős, kinyomtatós verziót választotta – kérdés, közülük hányan vállalkoznak az elektronikus beadásra, ha már a kitöltést virtuálisan oldották meg.

A nem önbevalló magánszemélyek bevallása – helyettük a munkáltató vagy az adóhatóság készíti el a bevallást – már tavaly is elektronikusan jutott el az illetékes APEH-irodákba. Ez a társaság valamivel több mint egymillió főt számlál, s közülük kevesebb mint tízezer főt tesz ki az adóhatósággal elszámolók köre.

Az egyéni vállalkozóknak és az áfaalany magánszemélyeknek péntek éjfélig kell elkészíteniük és beküldeniük a jövedelemadó-bevallást, és az esetleges adókülönbözetet is eddig az időpontig kell megfizetni. A többi önbevalló és a munkáltatóval elszámolók bevallását pedig május 20-áig kell megküldeni. A két eltérő bevallói körnek az idén május 20-áig kell az egy plusz egy százalék felajánlásról határoznia – tavaly ez február 15-e volt. Az idén először elektronikusan is beadható lesz a rendelkező nyilatkozat, de összességében bármilyen módon eljuttatott nyilatkozatot elfogad az APEH. 

A nem önbevallók már tavaly is elektronikusan vallottak az apeh-nak.

Forrás: Napi Gazdaság – F. Szabó Emese

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook