Hírek

Uniós belépés csak ujjlenyomattal

Határellenőrzés. Valamennyi nem európai beutazót, köztük a vízummentes amerikaiakat is biometrikus adatszolgáltatásnak vetné alá az EU még a határátlépés előtt.

Létrehozva:

|

Ez derül ki abból a javaslatcsomagból, amelyről szerdán tárgyal az Európai Bizottság, és máris nagy figyelmet keltett világszerte.

A brüsszeli tervek horderejét jelzi, hogy több mint 300 millió utazó halad át az EU határain évente, és az International Herald Tribune szerint a legnagyobb átszervezést idézhetik elő az európai határmenedzsmentben a huszonnégy tagállamra kiterjedő, belső utazási – schengeni – övezet kialakítása óta.

Brüsszelben azzal indokolják a változtatási szándékot, hogy mindenképpen új korszak kezdődik a határmenedzselésben a biometrikus adatokat tartalmazó útlevelek megjelenésével. Ráadásul nyilvánvaló kihívást jelent az EU számára a migrációs nyomás, a szervezett bűnözés és terrorizmus is, emiatt ugyancsak elkerülhetetlen a közösség határ- és vízumpolitikájának aktualizálása.

Kizárólag az EU polgárai és a közösségen kívülről az „alacsony kockázatú” törzsutazók mentesülnének az eljárás alól és kapnának lehetőséget az automatikus, gyors áthaladásra a határellenőrző pontokon. A többieknek előzetesen tanácsos bejelentkezniük az önkéntes biometrikus adat-, így ujjlenyomat-vételi programokra a világ minden részén megtalálható európai konzulátusokon, adataikat így regisztrálná az új rendszer, a vízumigénylést pedig majd elektronikusan kell benyújtani.

A Franco Frattini biztos által előterjesztendő tervek szerint korszerű, műholdas, számító- és robot-repülőgépes technikát alkalmazó határőrizeti rendszert kívánnak kialakítani. A rövid idejű tartózkodás engedélyezésére szolgáló vízuminformáció kialakítása már meg is kezdődött, és 2012-től kell működnie.

Ha szerdán zöld utat kapnak a javaslatok, úgy már csak a tagállamok jóváhagyására lesz szükség az intézkedések bevezetéséhez. Az új rendszer teljes egészében legkésőbb 2019-ben lépne működésbe.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook