Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

1297 éve halt meg Szent Hubert misszionárius, akit a vadászat védőszentjeként tisztelhetünk

A Brüsszel melletti Tervurenben halt meg. Szent Hubert (született 655. körül) misszionárius, aki Tongern-Maastricht püspöke volt, akkor tért meg – a legenda szerint -, amikor egy vadászaton megjelent előtte egy szarvas kereszttel az agancsában. A magyar hagyomány szerint Szent László királyhoz és Szent Eusztákhoz is kapcsolódik ilyen keresztlátomás.

Tisztelete Északnyugat-Európában terjedt el. A 15. századtól keletkezett legendája szerint előkelő család elkényeztetett fia volt. Nagyon szeretett vadászni. Egy nagypénteki vadászatán az Ardennek erdejében megjelent előtte egy szarvas, agancsai közt a feszülettel, és egy égi hang megtérésre szólította föl. Két év múlva meghalt a felesége, Hubert remete lett, majd Rómában a pápa szentelte püspökké; angyalok vitték neki a szentelési öltözékből hiányzó stólát.

Forrás: pixabay.com

Hubertusz a vadászok, lövészcéhek, erdészek, kohászok, csengettyűkészítők, mészárosok, szűcsök és tímárok védőszentje, a kutyákat veszettség ellen védő szent. Kutyaharapás, kígyómarás ellen kérik oltalmát. Az agancsai között feszülettel megjelenő szarvast Szent Eustachius legendájában is megtaláljuk. A 15–18. században Eustachiushoz hasonlóan – és tőle nem mindig megkülönböztethetően – vadászként vadászkürttel, vadászkéssel, karddal és kutyával, agancsa között feszületet hordozó szarvas előtt térdelve vagy püspökként pásztorbottal ábrázolták. Hubert püspök tisztelete főleg Lotharingiában, a Rajna-vidéken és Belgiumban virágzott, de hazánkban is több történelmi szakaszban felbukkant.

agrotrend.hu / Ezen a napon

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés