Hírek

Bizonytalanságban vannak a meggytermelők

A Magyar Meggytermelők Szövetsége szerint sokan hagytak fel tavaly a meggytermeléssel, mert ráfizetéses volt, a 2008-as 90 forint körüli felvásárlási árral szemben ugyanis tavaly mindössze 45-50 forintot adtak csak a felvásárlók a leszedett gyümölcsért – mondta Hegedűs László, a Magyar Meggytermelők Szövetségének elnöke.

Létrehozva:

|

Az elnök szerint ez az összeg csak a fele az önköltségnek, ezért sokan le sem szedték a fáról a meggyet. A termelők tájékoztatása szerint a meggy kilogrammonkénti önköltségi ára 80 forint körül van.

Tavaly a magyarországi meggytermés megközelítette a 62 ezer tonnát, ebből 10 ezret Magyarországon, a többit feldolgozott vagy gyümölcs formában külföldön – elsősorban Németországban – értékesítettek – mondta Hegedűs László.

A szövetség elnöke beszámolt arról, hogy négy hónappal ezelőtt kezdeményezték a meggytermelők szövetségének megalapítását, mert a 2009-es évben a szervezetlenség miatt nem tudták elérni, hogy nyereséget is tartalmazó áron tudják eladni terméküket.

A gyümölcs és zöldség szövetségen belül megalakult érdekvédelmi szervezet a bírósági bejegyzés utolsó fázisában van.

Az elnök adatai szerint 16 ezer hektáron termelnek meggyet Magyarországon, de ez szerinte nem lehet valós, mert akkor megközelítőleg 160 ezer tonna meggyet kellene szüretelni.

Kisjuhász Sándor lajosmizsei meggytermelő az MTI-nek elmondta: 2009-ben nem szedte le a meggyet a 20 hektár nagyságú ültetvényén, mert 45 forintot kínáltak a leszedett és leszállított meggy kilójáért. A gyümölcsösben teljesen gépesítve van a termelés és a szedés is, de a gépi betakarítás is 30 forintba került volna kilogrammonként és a "bizonytalan 15 forint kilónkénti bevételért" nem kockáztatta meg a 10-15 vagonnyi gyümölcs leszedését.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook