Hírek

A bizonytalanság nyomta le a forintot

Egyöntetű véleményre jutottak az elemzők az utóbbi napok forintgyengülésének okait illetően, szerintük azt a kockázatosnak tartott feltörekvő piaci eszközökből való tőkekivonás okozta. Az esés nem is bizonyult tartósnak, a hazai pénznem csütörtök délutánra újra erősödni kezdett. 

Létrehozva:

|

A forint gyengülése Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő munkatársa szerint elsősorban a kedvezőtlen külső környezetnek tudható be és szervesen illeszkedik egy tavaly nyáron indult kumulatív folyamatba. A befektetők a globális piacokon igyekeznek menekülni a kockázatosnak tartott feltörekvő piaci eszközökből, de egyfajta differenciálás is megfigyelhető köreikben, elsősorban a forint és a román lej, illetve a dél-afrikai rand árfolyama szenvedte meg a törékenyebb, bizonytalan helyzetet. A forint értékvesztésében a gyenge növekedés és a magas infláció, illetve a javulási lehetőség hiánya is közrejátszott. Néhány nagyobb forintpozíció leépítésének hatására ráadásul az árfolyam áttört olyan szinteket, amelyek aktiváltak több stop-loss eladási megbízást is. Bebesy szerint az MNB, határozottságától függően, akár már a februári ülésén is a kamatemelés mellett dönthet. Ezt az infláció felfelé tolódó pályája már önmagában is indokolhatná, a forint további gyengülése pedig újabb muníciót szolgáltatna ehhez.

Zsoldos István, a Goldman Sachs londoni elemzője szerint a forintgyengülésnek nemzetközi okai vannak, fundamentális alapja nem igazán. Mint elmondta, az MNB – amennyiben a 260 forint feletti euróárfolyam tartósnak bizonyul – előbb-utóbb lépni fog, és az esés folytatódása esetén akár rövid távon is lehet számítani kamatemelésre.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője elmondta, szerinte nagybefektetők mozgása indította az esést, ezt készítette elő a szerdai, Gyurcsány és Veres lemondását pedzegető és még aznap cáfolt pletyka; ezzel majdnem egy időben egy nemzetközi nagybank árfolyamprognózisa is napvilágot látott, amelyben év végére 280 forintos eurót jósol. Egy esetleges kamatemelés hírére a kötvénypiacon is megindultak az eladások, szerinte azonban az emelésre nem kerül sor. Mint mondta, Magyarország kapcsán az utóbbi napokban a gazdaság sebezhetőségét emlegetik, a fundamentumok azonban szerinte nem indokolják a mostani hirtelen elmozdulást. Egy amerikai recesszió vagy európai visszaesés a hazai növekedés visszavetésén túl – a várhatóan csökkenő olajárak kapcsán – az inflációra pozitív hatással lehet. Hozzátette, pár napon belül kifulladhat a zuhanás, a jelenlegi árfolyamok és kötvényhozamok jó belépési szintet jelentenek, és az újonnan beszállók megfogják majd az esését. A forint esetében azonban a közeljövőben is számítani lehet hasonló jelentős ingadozásokra.

A CIB Bank elemzése alapján rövid távon nem kizárt, hogy a forint újabb melypontokat tesztel, hiszen a külső hangulat igen törékeny, és a következő hetekben a belpolitikai bizonytalanságok is felszínen maradhatnak a népszavazás miatt. Megítélésük szerint azonban hosszabb távon a 270 feletti kurzust már az MNB sem tolerálná. Rövid távon maradhat az ideges hangulat, a magas volatilitás a piacon, alapesetben azonban az év második felében már javuló globális klímával számolnak. 

Forrás: Napi Gazdaság – Józsa Bernát

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook