Hírek

Az adóhatóság az idén kiemelten ellenőrzi a nem elég nyereséges vállalkozásokat

Minimumadó vagy bevalláskiegészítő nyilatkozat – ezekben a napokban erre a dilemmára kell választ találjanak több százezren, egyéni vállalkozók, illetve társaságok. A tét nem más, mint komoly bírság.

Létrehozva:

|

A tavaly nyáron hatályba lépett szabályozás szerint ugyanis már 2007 második fél éve után legalább a minimum-adóalap szerint kell befizetni a személyi jövedelemadót az egyéni vállalkozóknak. Az új jogszabály a cégekre is vonatkozik, hiszen a minimumadóról szóló passzusok a társasági adóról szóló törvénybe is bekerültek, ám míg nekik május 31-ére kell elkészíteni a tavalyi évről szóló adóbevallásukat, az egyéni vállalkozók esetében ez a határidő február 15. (Az más kérdés, hogy az adóelőlegek kiszámításakor már előre figyelembe kellett venni a minimumadót, hiszen ha ezek nem érik el az éves adó 90 százalékát, az adózó mulasztási bírságra számíthat.) A jövedelemminimum a korrigált bevétel két százaléka, a vállalkozók tehát ennél alacsonyabb adóalap esetén is kötelesek ez után befizetni az adót, kivéve, ha az említett nyilatkozaton beszámolnak az adóhatóságnak a különböző kiadásokról, költségekről.

Jó esélye van ugyanakkor annak, hogy e nyilatkozatok alapján az adóhivatal vizsgálatot kezdeményez a vállalkozónál vagy a cégnél. A revizorok az olyan eseteket veszik alaposan szemügyre, amikor feltehető, hogy az alacsony nyereség vagy veszteség mögött bevétel eltitkolása vagy túl magas, és nem a vállalkozás érdekében felmerülő költségek elszámolása húzódik meg. Az ellenőrzés során pedig az adózó köteles bizonyítani az egyes tételek valósságát és jogosságát. Ez a vizsgálat nem keletkeztet ellenőrzéssel lezárt időszakot, és a nyilatkozat kitöltése áttételesen még vagyonosodási vizsgálathoz is vezethet. A revizoroknak szemet szúrhat, ha komoly összegek mentek el reklám- vagy piackutatási szolgáltatásokra, telefonra, autóhasználatra, reprezentációs költségekre, de az is terhelő lehet, ha a vállalkozással kapcsolatban lévő személyek és cégek akadnak fenn az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal hálóján.

Ha egy társaság valóban veszteséges, érdemes lehet kitölteni a nyilatkozatot, általános érvényű tanácsot azonban nem lehet adni ezen a téren – mutatott rá lapunk kérdésére Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Hozzátette: valószínűleg sokan lesznek olyanok, akik inkább felvállalják a minimumadó megfizetését, csak hogy ne kerüljenek az adóhatóság látóterébe. Bár az APEH közlése szerint az idén különös figyelmet fordítanak a minimumadó ellenőrzésére, Zara szerint ahhoz, hogy az adóhivatal tömeges ellenőrzéseket folytasson le, legalább háromszorosára kellene emelni a létszámot. Főleg, hogy az „érintett” adózók köre több százezer fős lehet. KR

A minimum-adóalap kiszámítása

Összes bevétel
mínusz az eladott áruk beszerzési értéke, az eladott közvetített szolgáltatások értéke
mínusz a külföldi telephelynek betudható adóalap
mínusz az átalakulás esetén a jogelőd tagnál az adóévben elszámolt bevétel
szorozva 0,02-vel

Jövedelmi helyzet

(2006, egyéni vállalkozók)
Nyereséges 119 500
Nullszaldós 56 000
Veszteséges 100 600
Összesen 276 100

Kivételek

(nem kell minimumadót fizetni)
Az előtársasági időszakban, valamint az azt követő adóévben
A szociális, iskolaszövetkezetnek, közhasznú, kiemelkedően közhasznú nonprofit társaságnak
Az egyéni vállalkozónak a kezdő évében, valamint az azt követő adóévben, feltéve, hogy a tevékenység kezdete előtt 36 hónapig nem volt egyéni vállalkozó
Ha az adóévben, vagy az azt megelőző évben a vállalkozást elemi kár érte

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook