Hírek

Az Európai Bizottság megszüntetné a gabonafelvásárlást

Intervenció helyett alternatív válságmenedzselési eszközöket vetne be a testület.

A hagyományos piaci intervenció megszüntetését javasolja a legtöbb gabonaféleségnél az Európai Bizottság (EB), amely várhatóan május 20-án teszi közzé a jogszabálytervezetet – írja a Világgazdaság.

 

Létrehozva:

|

A változtatás ötlete azon alapul, hogy a magas gabonaárak mellett nem kell olyan kiterjedt védelmet nyújtani a gazdálkodóknak, mint eddig. Az EB a mai felvásárlási rendszert csak a búzánál őrizné meg, a többi gabonaféleségnél „alternatív válságmenedzselési eszközökkel” védené a vállalkozásokat a piaci zavarok (az árak esetleges későbbi csökkenése vagy a kedvezőtlen időjárás miatti hozamkiesések) ellen. Az új eszközök egyike a termelői magánbiztosítások jelenthetnék, ezek megkötéséhez Brüsszel finanszírozási segítséget nyújthatna.

Idehaza a Gabonatermelők Országos Szövetsége ugyanakkor egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy a biztonságot adó és az elmúlt években megismert intervenciós rendszer fennmaradjon. Amint azt a szervezet elnöke elmondta: olyan módosításoknak semmiképp nem lenne értelme, amelyek a rendszert bonyolultabbá tennék és több termelői adminisztrációt igényelnének.

Forrás: Napi Online

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook