Hírek

Az ENSZ 161 millió dollárt utalt át az „olajat élelmiszerét” programból az iraki fejlesztési alapba

Az ENSZ a múlt hónapban 161 millió dollárt utalt át az "olajat élelmiszerét" programból az iraki fejlesztési alapba – közölte hétfőn Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

Létrehozva:

|

A Biztonsági Tanácshoz intézett levelében az ENSZ-főtitkár közölte: a program felszámolásával párhuzamosan folytatódik a "tehermentes összegek" átutalása az iraki fejlesztési alapba.
    
Az 1996 és 2003 között működött "olajat élelmiszerért" program célja az volt, hogy enyhítse az iraki lakosság szenvedését azután, hogy Kuvait 1990-es megszállása miatt az ENSZ szankciókkal sújtotta Szaddám Huszein exdiktátor rendszerét. A program keretében Irak kőolajat adhatott el, amelynek ellenértékéből élelmiszert, gyógyszert és más humanitárius cikkeket vásárolhatott, illetve háborús kártérítést fizethetett.
    
A Paul Volker, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed volt elnöke vezette bizottság másfél éves vizsgálata azonban nagyszabású korrupciós ügyeket leplezett le. 2005 októberében közzétett végső jelentésében a bizottság mintegy 40 ország több mint 2200 cégét vádolta meg azzal, hogy Szaddám Huszein rendszerével összejátszva 1,8 milliárd dollárral károsította meg az iraki humanitárius programot.
    
Az iraki külügyminisztérium, a központi bank és az ENSZ képviselői Ammánban tanácskoztak január 7-17-ig, hogy rendezzék az programmal kapcsolatos elintézetlen hitellevelek sorsát.
    
Ban közölte: 2007 végéig 210 ilyen rendezetlen hitellevél volt több mint 656 millió dollár értékben. Felszólította az iraki minisztériumokat, hogy március 31-ig rendezzék az elintézetlen követeléseket.
    
Az ENSZ-főtitkár közölte: az "olajat élelmiszerért" program felszámolásával kapcsolatos kérdések rendezéséig 187 millió dolláros tartalékot és 225 millió dolláros egyenleget tartanak fenn.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook