Hírek

Felmelegedés: Afrika és Dél-Ázsia szegényeit éhínség fenyegeti

Az általános felmelegedés szegények tízmillióit fenyegetheti 2030-ra Afrika és Dél-Ázsia egyes régióiban, mivel jelentősen csökkenhet legfontosabb élelmiszernövényeik termesztése – figyelmeztetnek amerikai szakértők.

Létrehozva:

|

A Földön élő egymilliárd szegény nagy többségének megélhetése teljesen a mezőgazdaságtól függ – emlékeztetett David Lobell, a kaliforniai Stanford Egyetem élelmezésbiztonsági és kutatási programjának vezetője.
    
"Lényeges felmérni, hogy hol jelenti a klímaváltozás a legnagyobb veszélyt a mezőgazdasági kultúrákra, hogy így a következő két évtizedben az éhínség és a szegénység elleni erőfeszítéseinket ehhez tudjuk igazítani" – fejtette ki a szakértő a Science című folyóirat pénteken megjelent számában.
    
"A mezőgazdaság az egyike azon emberi tevékenységeknek, amelyek sajnálatos módon a legjobban ki vannak téve a klímaváltozásnak" – jegyezte meg közleményében a kutatást vezető Lobell.
    
A tanulmány szerzői húsz számítástechnikai modellt elemeztek, hogy meghatározzák a klímaváltozás várható hatásait abban tizenkét régióban, amelyben a Föld leginkább alultáplált népességének többsége él. Arra a következtetésre jutottak, hogy 2030-ra a megvizsgált övezetek többségében a hőmérséklet egy Celsius-fokkal emelkedik, míg bizonyos térségekben, így Dél-Ázsiában és Észak-Afrikában, Közép-Amerikában és Brazíliában az egyes évszakokban lehulló csapadék mennyisége jelentősen csökken. A klímaváltozás hatása várhatóan Afrika és Ázsia déli részében lesz a leginkább érezhető.
    
Dél-Afrikában az előrejelzés szerint a kukorica termelése 30, Dél-Ázsiában pedig a köles-, a kukorica- és a rizstermelés legalább 10 százalékkal csökken. 
   
Marshall Burke, a Stanford Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője elmondta: meglepte őket a klímaváltozás hatásának várható mértéke az adott térségekben. Ennek kivédésére a világ Hírek>Növénytermesztési hozamainak elemzésével próbálják megállapítani az elsődlegesen fontos befektetéseket – tette hozzá.
    
A szerzők szerint korai vagy késői vetéssel, vagy a kultúrák cseréjével is lehet segíteni, de költségesebb megoldásokra is szükség lesz. Ezek között említik új kultúrák kifejlesztését és az öntözés fejlesztését.
    

A tanulmány arra is rámutat, hogy egyes fejlődő térségekre, például a kínai búzatermesztésre rövid távon kedvező hatása lehet a klímaváltozásnak.

Forrás:MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook