Hírek

Az antioxidáns trónfosztása

Az antioxidáns étrend-kiegészítők nem csökkentik kimutatható mértékben a rákkockázatot, sőt egyes esetekben akár növelhetik is a daganatos megbetegedések esélyét – derül ki egy rangos amerikai szakfolyóirat friss közleményéből.

Létrehozva:

|

. A vizsgálati eredmények szerint hatásuk nemenként, sőt testrészenként is különböző lehet.

A Mayo Clinic Proceedings januári számában megjelent tanulmány legmeglepőbb megállapítása, hogy a béta-karotint szedő dohányosoknak nagyobb eséllyel alakul ki a szenvedélyükkel összefüggő ráktípus a szervezetükben, mint azoknak, akik nem használják a köztudatban rákmegelőző hatású szerként szereplő táplálékkiegészítőt.

A kutatók egy kiterjedt, 100 ezer pácienst érintő vizsgálatsorozat eredményeit elemezték a Rochester Mayo Klinikán.

Korábban általánosan feltételezték az antioxidánsok rákmegelőző hatását, ám a tanulmány szerint a különböző antioxidánsoknak eltérő hatásuk van, mely akár testrészenként is változhat.

A tizenkét elemzett vizsgálat a tabletta vagy kapszula formájában szedett antioxidánsok hatását vetette össze placebóval, és összességében nem talált bizonyítékot arra, hogy akár a rákos esetek számát, akár a halálozást csökkentenék ezek az étrend-kiegészítők.

A béta-karotin a dohányzók körében tíz százalékkal növelte a rák kockázatát, és ebben a körben a halálozás aránya is nagyobb volt. Egy fontos nyomelem, a szelén szedése 23 százalékkal csökkentette a rák kialakulásának valószínűségét a férfiak körében, ám nem volt hatással a nők rákkockázatára.

A napokban megrendült a halolaj nimbusza is: ezt a keringési betegségek megelőzésére szokás fogyasztani, ám egy nagyszabású vizsgálat eredménye szerint a hatások itt sem egyértelműek.

Az érfalak meszesedését ugyan valóban képes megakadályozni a halolajak zsírsavtartalma, ugyanakkor növelheti a vérzékenységre való hajlamot.

A magyar étrend-kiegészítő-piac a kutatási eredmények ellenére jól teljesít: 2006-ban 4,3 milliárd forintos forgalmat bonyolított.

Forrás: Népszabadság – Hargitai Miklós

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook