Hírek

FruitWeb: egyszerűbb alkalmi munkavállaló könyvet

A Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitWeb) tagjainak rendezett csütörtöki budapesti szakmai konzultáción az a  vélemény fogalmazódott meg egyöntetűen, hogy egyszerűsíteni kell az alkalmi munkavállalói könyvet.

Létrehozva:

|

Ezzel a véleménnyel egyetértett a rendezvényre meghívott Papp István, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke is. A szakember szerint az egyszerűsítés lehetséges és szükséges is. Az 1997 óta érvényben lévő törvény tervezett módosítása remélhetőleg lehetővé is teszi majd – mondta .
    
A nagy kézi munkaerőt igénylő kertészeti munkák során ugyanis igen sokan alkalmaznak alkalmi munkavállalói könyvvel munkavállalókat. Ám a konzultáción jelenlévő vállalkozók mindegyike azt a véleményt fogalmazta meg, hogy a jelenlegi okmány alkalmazása nehézkes, a törvény betartása szinte lehetetlen.
    
Példaként említették, hogy a munkavégzés során az alkalmi munkavállalói könyvnek a munkavállalóknál kellene lennie, hogy azt egy esetleges ellenőrzés során az ellenőrzést végző felügyelő ellenőrizhesse. Ez azonban tömeges alkalmazás esetén megvalósíthatatlan, mert az okmányok minden esetben az irodában vannak, hiszen abba különböző bejegyzéseket kell tennie az alkalmazónak.
    
Az OMMF elnöke jelezte, hogy a felvetéseket továbbítja az illetékeseknek és azt felvetik az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) a témával foglalkozó ülésén is.
    
Papp István az MTI kérdésére elmondta: az előzetes adatok szerint tavaly mintegy 10 százalékkal többen váltottak alkalmi munkavállalói könyvet, mint 2006-ban, amikor mintegy 330 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. A múlt évben az elnök szerint ténylegesen mintegy 100 ezer embert foglalkoztattak a mezőgazdaságban alkalmi munkavállalói könyvvel.
    
A munkaügyi felügyelők 2007-ben 732 ezer munkavállalót ellenőriztek, szabálytalanságot 472 ezer személy esetében találtak. A felügyelők által felderített feketemunkások száma elérte a 72 ezret. ez utóbbi szegmensen belül a mezőgazdaságban foglalkoztatott feketemunkások aránya 10 százalék körüli volt.

Forrás:MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook