Hírek

Szlovákia miatt bukhat az unió?

A Lisszaboni Szerződés elutasításával is végződhet a szlovák ellenzéki obstrukció, ha a parlament szavazni fog a ratifikációról.

Létrehozva:

|

Az Európai Unió reformszerződése akkor léphet életbe, ha év végéig minden tagállam elfogadja. A pozsonyi parlament tegnap megkezdte a reformszerződés vitáját, de az ellenzék kitart amellett, hogy nem vesz részt az elfogadásáról szóló voksoláson, ha a kormány nem hajlandó átdolgozni a hazai és nemzetközi szervezetek által is bírált sajtótörvény tervezetét.

A kormány zsarolással, Szlovákia érdekeinek elárulásával vádolja az SDKÚ-t, az MKP-t és a KDH-t. Az ellenzéki vétó sem teljesen egységes, illetve nem tükröz azonos álláspontot.

A KDH a szerződés teljes elutasítását igyekszik elérni, az MKP és az SDKÚ nem veti el a szerződést, csak azt akarja, hogy a kormány vegye le a napirendről a sajtótörvényt. 

Ha nem lesz meg a szükséges 90 szavazat (a kormánypártok 85-tel rendelkeznek), akkor a parlament gyakorlatilag elutasítja a szerződést, és nem világos, hogy mikor lehet azt újra beterjeszteni, írja az Új Szó.

„Mivel ez nem törvénytervezet, hanem nemzetközi szerződés, a kormány korlátozás nélkül újra előterjesztheti” – véli Gál Gábor képviselő (MKP). Stanislav Janiš (SDKÚ) szerint a házszabály ilyen esetre nem gondol.

„A jogászok véleménye nem egységes ebben a kérdésben, a parlament elnöke megoldhatja a kérdést úgy, hogy nem bocsátja szavazásra a szerződést” – válaszolta Janiš arra, hogy az egyszeri elutasítás egyben véglegeset jelent-e.

Pavol Paška házelnök szerint az ellenzék kijelentései ellenére el fogják fogadni az uniós szerződést – ez csak úgy lenne lehetséges, ha legalább öt ellenzéki képviselő is megszavazná.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook