Hírek

Idehaza a kőolaj- és az élelmiszeripar növelte leginkább az árait.

Az ipar belföldi értékesítési árai 2007. decemberben az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal, a 2006. decemberivel összehasonlítva 6,2 százalékkal emelkedtek – jelentette a KSH. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző hónaphoz viszonyítva 0,2 százalékkal nőttek, az egy évvel korábbiaknál 2,1 százalékkal voltak alacsonyabbak.

Létrehozva:

|

A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző hónapinál 0,4 százalékkal voltak magasabbak, 2006. decemberhez képest 1,6 százalékkal növekedtek. 2007 egészében az ipar belföldi értékesítési árai 6,4 százalékkal emelkedtek, az exportértékesítés árai 4,8 százalékkal csökkentek, a kettő eredőjeként az ipari termelői árak 0,2 százalékkal nőttek az előző évhez viszonyítva.

2007-ben az ipar belföldi értékesítési árai minden hónapban nőttek az előző hónaphoz viszonyítva: a legkisebb mértékben júliusban (0,1 százalék), a legnagyobb mértékben novemberben (0,9 százalék).

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai decemberben 0,9 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. A legnagyobb mértékű árnövekedés a kőolaj-feldolgozás szakágazatban jelentkezett (3,1 százalék). A belföldi értékesítésben legnagyobb súlyt képviselő élelmiszer-ipari ágazatban folytatódott a korábbi hónapokra is jellemző jelentős árnövekedés, melynek havi üteme 1,2 százalék volt. A vegyi anyag, termék gyártása, a járműgyártás, illetve a máshová nem sorolt feldolgozóipari szakágazatokban egyaránt 0,6 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. A feldolgozóipari ágazatok közül egyedül a textília, textiláru gyártása szakágazatban csökkentek az árak (0,6 százalék). Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazatban – az előző havi változatlan árszint után – csekély mértékű árnövekedés következett be (0,1 százalék).

12 havi összehasonlításban decemberben a feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a kőolaj-feldolgozás szakágazatban (19,9 százalék), illetve a meghatározó súlyt képviselő élelmiszer, ital, dohány gyártása ágazatban (12,8 százalék) nőttek a belföldi értékesítési árak. Árcsökkenés csak a járműgyártás (2 százalék) és a textília, textiláru gyártása (0,4 százalék) szakágazatokban következett be. A többi ágazatban az áremelkedés üteme 0,4 százalék és 6,3 százalék között alakult. A feldolgozóipar egészében az elmúlt tizenkét hónapban 7,3 százalékkal nőttek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazat árai 4,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

2007 egészében az előző évhez viszonyítva a belföldi értékesítésben a legnagyobb mértékű áremelkedés a viszonylag csekély súlyú fafeldolgozás szakágazatban jelentkezett (9,7 százalék); a jelentős súlyú élelmiszer, ital, dohány gyártása iparágakban 8,4 százalékkal nőttek az árak. Árcsökkenés egyedül a kőolaj-feldolgozás szakágazatban volt megfigyelhető (2,9 százalék). A feldolgozóipar egészében 4,3 százalékkal, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás szakágazatban 12,7 százalékkal emelkedtek az árak.

A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjai közül decemberben a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban mutatkozott a legnagyobb mértékű havi árnövekedés (0,7 százalék). Az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 0,6 százalékkal, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,3 százalékkal nőttek az árak. 2007. decemberben az előző év azonos hónapjához képest mind az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban, mind a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 6,9 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. A beruházási javaknál 0,2 százalékos áremelkedés realizálódott. 2007 egészében az előző évhez viszonyítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 8 százalékkal, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 5,1 százalékkal, a beruházási javak esetében 1,5 százalékkal nőttek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai decemberben az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal növekedtek; 12 hónap alatt 2,1 százalékkal, 2007 egészében az előző évhez viszonyítva 4,8 százalékkal csökkentek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 0,5 százalékkal erősödött, a dollárhoz viszonyítva 0,4 százalékkal gyengült; 2006. decemberhez mérten az euróhoz képest 0,4 százalékkal, a dollárhoz képest 9,6 százalékkal erősödött.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook