Hírek

Horvátország lehetségesnek látja a halászati övezeti vita megoldását

Horvátország lehetségesnek látja annak a vitának a megoldását, amelybe két európai uniós tagállammal – Olaszországgal és Szlovéniával – bonyolódott az adriai halászati és környezetvédelmi övezet kapcsán. A vita lassítja a horvát EU-csatlakozási tárgyalásokat.

Létrehozva:

|

Vladimir Drobnjak, a csatlakozási tárgyalások horvát főtárgyalója kedden Brüsszelben azt mondta: Zágráb lehetségesnek látja a megoldást, és azt "uniós szellemben" kívánja elérni. Ehhez azonban mindkét fél részéről jószándékra van szükség – tette hozzá.
    
Horvátország az Adria felezővonaláig kiterjesztette annak az övezetnek a határát, amelyen belül – a tengeri élővilág védelmére hivatkozva – korlátozza a halászatot. Ez hátrányosan érinti az olasz és a szlovén halászokat, Brüsszel pedig azt várja Zágrábtól, hogy uniós országokkal szemben ne érvényesítse a halászati korlátozó intézkedéseket.
    
Olli Rehn, az EU bővítési biztosa többször figyelmeztette Horvátországot, hogy a vita megoldatlansága visszaveti a horvát csatlakozási tárgyalások ütemét.
    
Dobrnjak most azt szorgalmazta Brüsszelben, hogy a tengeri övezettel kapcsolatos vitát válasszák le a csatlakozási tárgyalások kérdésköréről. A horvát diplomata szemrehányást tett az uniónak, hogy nagyon elhúzza az egyes csatlakozási témafejezetek megnyitását. Az összesen 35 fejezetből eddig csak 16-ot nyitottak meg, pedig szerinte már 20-nak is meg lehetett volna kezdeni a tárgyalását.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook