Hírek

Lejárt a színlelt szerződések ideje

A színlelt szerződések már nem jelentenek kiemelt területet az adóhatóság számára. Feladat nélkül mindazonáltal nem maradnak az ellenőrök, a minimumadó bűvkörébe tartozók vagy az új cégek ugyanis nagy valószínűséggel a revizorok látómezejébe kerülnek.

Létrehozva:

|

Színlelt munkaszerződéssel egyre kevesebb esetben találkozott az ellenőrzés, de az nyilvánvaló, hogy teljesen nem tűnnek el – tájékoztatta lapunkat az APEH. Ezt az egyébként megbecsülhetetlen méretű kört 2006 második felében ellenőrizte fokozottan az adóhatóság, miután lejárt a szankciók alkalmazására önkéntesen vállalt moratórium. Az idén már nem lesz jellemző, hogy kifejezetten a vállalkozói szerződésnek álcázott munkaviszonyt vizsgálja a hatóság.

A vitatott szerződéseket javarészt megszüntették, átalakították: többnyire a munkaviszonyt választották a felek, de arra is van példa, hogy az alkalmi munkavállalói könyvet vetették be mint szabályos, de pénztárcakímélő megoldást. Az utóbbi időben egyébként a kelleténél jobban elszaporodott az alkalmi munkavállalói könyv alkalmazása, ami már ellentétes lehet az eredeti szándékkal. A munkaügyi kirendeltségek jelzései szerint 2006-ban 420 ezer könyvet váltottak ki.

Kevéssé valószínű, hogy az adóhatóság kiemelten ellenőrizné az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztató vállalkozásokat, ugyanakkor valamilyen alapon bárki bekerülhet az idei kiválasztásba. Az adóhatóság ellenőrzési irányelveit február 20-ig kell nyilvánosságra hozni. A lista készül, de azt még nem lehet tudni, milyen tevékenységcsoportok, szektorok lesznek a kiemelt célpontok.

Annyi bizonyos, hogy konkrét tevékenységi köröket az idén is megneveznek az irányelvben (a fodrászok vagy a bútor- és faiparban tevékenykedők korábban már túlestek ezen), és a feketegazdaság elleni fokozott fellépés sem maradhat ki. Jó eséllyel kiemelt vagy legalábbis fontos helyet kapnak a minimumadóval érintett vállalkozók. Erre a körre – pontosabban azokra, akik még a minimumadót sem kívánják megfizetni – külön figyel az adóhatóság, őket egy speciális kockázatelemzésnek vetik majd alá.

További feladatot ró idén az adóhatóságra, hogy az újonnan alakult vállalkozások ötödét ellenőrizniük kell – főleg azokat, ahol a tulajdonos már jól ismert szereplője a gazdaságnak.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook