Hírek

A gazdaságösztönző csomag elfogadását sürgette Bush

A második mandátumának utolsó évébe lépett George Bush amerikai elnök utolsó, hetedik évértékelő beszédében hétfőn arról beszélt, hogy az amerikai gazdaság biztos lábakon áll, és Irakban előrelépés történt a biztonság terén – számol be a Hírszerző az MTI jelentése alapján.

Létrehozva:

|

"Gazdaságunk a bizonytalanság korszakát éli át (…) hosszú távon az amerikaiak bizonyosak lehetnek a gazdaság növekedésében" – mondta a kongresszus két házának összevont ülésén az Unió helyzetéről szóló szokásos év eleji elnöki beszédben.

Bush közölte, hogy az iraki csapaterősítés kétségkívül működik, és az al-Kaida vereséget fog szenvedni. Megjegyezte, egyelőre nincs jele annak, mikor kerülhetne sor jelentősebb csapatkivonásra.Szorgalmazta, hogy a kongresszus szavazza meg az iraki és afganisztáni műveletek finanszírozását.

Bush elnök a hírtelevíziókban egyenesben közvetített beszédében sürgette a törvényhozást, hogy minél előbb fogadja el a 150 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagot.

A szenátust figyelmeztette, hogy ne növelje meg a csomag kereteit. A kétpárti együttműködés fontosságát hangsúlyozta. A republikánus szárny nagy tapssal jutalmazta azt a kijelentését, hogy minden adóemelési javaslatot megvétóz.

Az Unió helyzetéről szóló beszédnek – amely a washingtoni politikai naptár egyik legfontosabb, ünnepélyes keretek között zajló eseménye – az elnökválasztás évében kisebb hangja van, mint egyébként.

A két előválasztási forduló közé "beszorított" értékelésében Bush figyelmeztette Iránt: az Egyesült Államok szembeszáll azokkal, akik fenyegetik az amerikai erőket, megvédi szövetségeseit és érdekeit a Perzsa-öbölben.

Az elnök arról is beszélt, hogy csökkenteni kell az Egyesült Államok olajfüggőségét. Úgy fogalmazott, Amerika biztonsága, jóléte és környezete is ezt követeli meg.

Egy nemzetközi "tiszta technológiai alapítvány" létrehozását kezdeményezte, amihez Amerika a következő 3 évben 2 milliárd dollárral kíván hozzájárulni. Az alapítvány célja a tiszta energiatechnológiák előmozdítása és a klímaváltozás elleni küzdelem.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook