Hírek

Rába-habzás: a PRONAS szerint Ausztriából érkezik

A PRONAS természetvédő civil szervezet szerint bizonyítékok vannak arra, hogy Ausztriából érkezik az a szennyezés, amely a Rába habzását okozza.

Létrehozva:

|

"Megdőlt az a sokat hangoztatott osztrák állítás, miszerint a Rába Ausztriában nem habzik" – mondta az MTI-nek kedden Woki Zoltán, a PRONAS aktivistája.
    
Elmondta, civil összefogásuk a napokban több fényképfelvételt is kapott Ausztriából, amely azt bizonyítja, hogy a Rába 40 kilométernyire a határtól, Felbachban is erősen habzik.
     
"Egyre gyanúsabb a Greenpeace által jogosan kifogásolt wollsdorfi bőrgyár –  október óta bizonyos elemekből, például króm és  foszfor –  a megengedettnél jelentősen több a gyári kibocsátással rendelkezik".
    
Szavai szerint érthetetlen, hogy ha ilyen nagy a kibocsátás, miért nem jelentkezett már korábban ilyen nagy mértékű habosodás, mint az elmúlt napokban. A fent nevezett anyagok bár egyértelműen károsak, de nem a fő habképzők.
    
"Érthetetlen továbbá az is, hogy az osztrák vízügyi hatóságok miért nem vették észre ezt a szabálytalanságot több hónapon keresztül, és miért nem intézkedtek már korábban. Ugyanez elmondható az osztrák civil szervezetekről is. Kissé furcsa, hogy helyettük egy magyar civil szervezetnek már nem csak az országhatár közelében, hanem Ausztria belsejében is vizsgálódnia kell" – fogalmazott Woki Zoltán.
    
A PRONAS véleménye szerint mind Ausztriában, mind Magyarországon túlzottan a Boxmark bőrgyárakkal foglalkoztak és más szennyvízkibocsátók nem kerültek olyan mértékben a látókörbe, mint az indokolt lett volna. Az ipari szennyezők mellett még a nagyobb osztrák települések kommunális szennyvíz kibocsátása is szóba jöhet.
    
Woki Zoltán hangsúlyozta: A PRONAS kíváncsian várja az osztrák illetékesek reagálását és intézkedéseit. Szomorúnak tartják, hogy a Rába Szentgotthárdon kívül hosszabb ideje a nicki gátnál is erősen habzik, akárcsak a Lapincs már több hónapja. Több vizsgálat ellenére szerintük szinte egyik területen sem látható előrelépés az okok kiderítésében.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook